DVOSTRUKA MJERILA

VIDEO NA KOJEM SE PUTIN OBRAČUNAVA S KORONA-PROFITERIMA OBIŠAO JE SVIJET Ali, što je s oligarsima koji kupuju medicinsku opremu za vlastite potrebe?

 
Vladimir Putin
 Sputnik via AFP

Po društvenim mrežama, po svijetu ali i kod nas, (s prijevodom) kruži snimka na kojoj ruski predsjednik Vladimir Putin rezolutno govori kako treba kažnjavati one koji na koroni, podizanjem cijena ili švercom, žele dodatno zaraditi i prevariti. Sugovornica koja ga je upozorila na rast cijena i nedostatak zaštitnih maski, na to skrušeno odgovara - Dobro! Mnogi su se oduševili tom reakcijom ruskog predsjednika i pohvalili njegovu odlučnost.

No, treba li postaviti pitanje na drugi način. Zar sustav sam ne može pokrenuti borbu protiv crnoburzijanaca i zelenaša, po "defaultu", nego na svaki takav prijestup vrhovni vođa mora reagirati i kazati što raditi i kako djelovati. Treba li u ovoj situaciji čekati samo što će napraviti i odlučiti jedan čovjek, a da sustav bez njegova uplitanja ne može funkcionirati.

Putin je sada reagirao na podizače cijena, ali nitko ga nije pitao što s oligarsima koji kupuju medicinsku opremu za vlastite potrebe i instaliraju ih u svojim kućama. Rusija je suočena također s velikom krizom oko koronavirusa, kao i ostatak svijeta. U Rusiji se još početkom veljače pojavio prvi zaraženi. No, taj val koji je stigao iz Kine, Rusija je efikasno sredila. Vrlo brzo su zatvorili granicu s Kinom, prekinuli željeznički i aviopromet s tom zemljom, a zaražene poslali u izolaciju u sibirska lječilišta.

No, sada je došao drugi val, onaj iz Europe, koji se širio iz Italije koncentričnim krugovima i stigao u Rusiju nakon desetak dana te je samo u Moskvi već dostigao preko 1000 zaraženih, a sve skupa u Rusiji, na dan 30 ožujka, ima 1836 zarženih. I Rusija svojim mjerama i medicinskim sredstvima odbija da stvar izmakne kontroli, država čini se ima sve pod kontrolom i uspješno odolijeva pošasti. Sad se i Vladimir Putin, kao zadnji među europskim državnicima, obratio svojim sugrađanima o krizi u vezi korone.

Ovako strukturiran sustav kakav je sada u Rusiji, mora pokazati svoju efikasnost i u ovoj situaciji, pogotovo kada je evidentno da rusko društvo ipak nije s velikim oduševljenjem primilo najavljene ustavne promjene kojima se Putinu omogućava da ostane na vlasti najmanje do svoje 83. godine. Došao je na vlast kao 46-godišnjak, a sada ima 67 godina. Ustavnim izmjenama njegovi prethodni mandati se brišu i sve bi trebalo početi ispočetka.

Dakle, on sada treba popraviti svoj imidž i dokazati da je zaslužio sve te ustavne počasti. Neki navode da Rusija ipak ne daje potpunu sliku o tome koliko je stvarno zaraženih, a pogotovo koliko je umrlih. Putin je, pak, u svom obraćanju narodu, istaknuo da Rusija mora reagirati i boriti se s koronom jer je stanje u državama u okruženju gore i zabrinjavajuće. Dakle, sa sebe je skinuo odgovornost jer "korona" je uvezena. No, djelovao je ležerno, kao brižni otac, samovjeren i siguran te umirujući glas i mjere koje nudi. Čak se izvalio u fotelji pomalo "šeretski" dok se obraćao naciji, da smanji napetost.

No, njemu se svakodnevno podnose izvješča i onda nakon toga, Putin ima završnu riječ i daje upute, od humanitarnih preko ekonomskih do medicinskih. Tako se pohvalio da će Rusija uskoro, za mjesec-dva, proizvesti za masovno tržište proizvode za testiranje korone. On je stožerno mjesto odakle idu i dolaze informacije jer tako funkcionira "putinizam" osmišljen u odajama Kremlja od strane Vladislava Surkova i Aleksandra Dugina. Putin je posjetio Komunarku, bolnicu gdje se u Moskvi smještaju bolesnici s koronavirusom. Bio je odjeven u antinuklerani kombinezon, a iz Kremlja su kazali da je posjet bio nenajavljen i da je to "pravi Putin". - On ne bi bio on da to nije napravio, odmah su objavili u Kremlju i po ruskim medijima. To se uklapa u taj sustav koji je posložen u Rusiji danas.

Prvi evidentirani zaraženi u Moskvi su bili Kinez i Talijan. No, Rusima nije ništa lakše s pandemijom nego bilo gdje drugdje, a njihovi znanstveni timovi punom parom rade na otkrivanju cjepiva i čak su poslati pomoć Italiji u ljudstvu i opremi, premda neki ruski mediji tvrde da se već i tamo osjeća nedostatak. I Talijani su se oglasili tvrdeći da je ta pomoć osim u političko - propagandnom smislu, posve beskorisna. No, Rusija mora održati imidž svjetske velesile, koja i u ovim trenucima pomaže drugima.

Osim toga, Putin i Kremlj moraju dokazati efikasnost i legitimnost sadašnje vertikale vlasti, upravo i zbog najavljenih ustavnih reformi, koje još više ojačavaju važnost pozicije predsjednika, dakle jednog čovjeka od kojeg sve kreće. Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji, odgodio provedbu ustavnog referenduma, a neposredno nakon tog govora, državno izborno povjerenstvo odmah ga je prenijelo za neka bolja vremena. Putin je u govoru najavio porezne i dadžbinske olakšice, povećao doprinos za nezaposlene i dječji doplatak, odgodu plaćanja kredita, što je sve počelo funkcionirati nakon njegova govora, bez uredbi. Sada ih nadležna ministarstva i institucije donose zbog Putinova govora. Postoje neki izvori i u Rusiji, poput izvanparlamentarne demokratske oporbe, koji iznose podatke da se zbog toga u Rusiji kriju prave brojke zaraženih.

No, Rusija je, poput mnogih europskih zemalja, prihvatila drastična ograničenja, od zatvaranja škola, kina, kazališta i kafića, zabrane sportskih natjecanja i manifestacija, a podržavaju se, putem medija i političkih istupa, mjere da se nadzornim kamerama i policijom nadgledaju i prate svi u samoizolaciji.

U Rusiji prokremaljski mediji navode da će zemlja iz ove pandemije izaći politički još važnija i jača na svjetskoj pozornici, dok će Zapad pretrpjeti i političke i ekonomske udare te time pojačavaju osjećaj kako je sadašnji sustav efikasan i jedini uspješan. No, zanimljivo je da Vladimir Putin još nije odustao od održavanja vojne parade povodom 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom rat, mada se sada prvi put, razmatra i takva mogućnost.

Inače, pripreme još traju. Naime, ta manifestacija vrlo je važna za njegov režim. On je vratio tu paradu i učinio je vrlo važnim segmentom svoje vladavine i jačanja državotvornog i nacionalnog osjećaja kod Rusa, kao jedne od najvažnijih svjetskih zemalja.Otkazivanju se još opire.

- Mi smo spasili čovječanstvo od pošasti nacifašizma i ako treba opet ćemo - parola je koja je jedna od strukturnih i stožernih temelja Putinove Rusije i zato mu je vrlo važna. Referendum o ustavu i nije toliko, jer njegov rezultat više-manje je poznat, ali odustajanje od jedne od glavnih propagandnih poluga Kremlja je ipak diskutabilno. Vjerojatno će se na kraju morati odustati i od toga, ali tek na samom kraju, kada ne bude drugih opcija, pogotovo jer je evidentno da nitko od pozvanih stranih državnika, na koje su računali, zbog sadašnje krize oko korone, neće doći u Moskvu.

Neki ruski mediji već ovo stanje uspoređuju s paradom povodom Oktobarske revolucije 1941. godine, koja se održala, sa Staljinom na mauzoleju, bez obzira na to što su Nijemci tada bili praktički u predgrađu Moskve, a sudionici parade su direktno s Crvenog trga išli na front i obranili Moskvu od najezde nacista. Paralela nije baš adekvatna, ali za Kremlj je svrhovita kao poruka narodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:25