NOĆNA AKCIJA LOVACA BOMBARDERA

VIDEO, NA RUBU RATA Novi detalji o izraelskom napadu na Siriju: Pogodili postrojenje za razvoj kemijskog oružja

Novi udar tumači se kao poruka Asadu da je slanje oružja Hezbolahu ‘crvena crta’ koju ne smije prijeći

Sirijska državna televizija objavila je kako su izraelski zrakoplovi bombardirali ‘istraživački centar Džamraja’ na brdu Kasion kraj glavnoga grada Damaska. Riječ je o kompleksu koji su dužnosnici sa Zapada ranije opisivali kao mjesto gdje možda provode istraživanja vezana za razvijanje kemijskog oružja. To je drugi, iako još sa svih strana nepotvrđeni napad Izraela na Siriju u samo dva dana.

Prema riječima svjedoka, prvo se začulo nešto kao blaži potres, a onda je bljesnula eksplozija. Navodno je pogođen i obližnji vojni položaj. Novinar iz Sirije Alaa Ibrahim izjavio je kako je to najjača eksplozija koju je grad čuo od početka sukoba. Vjeruje se, rekao je, kako su rakete možda pogodile podzemne pogone. Ibrahim je dodao kako je i sirijska vojska ‘vrlo vjerojatno pretrpjela velike gubitke u napadu’.

Izrael nije potvrdio ovaj udar, za razliku od onog dan prije. Sa Sirijom je upravo suprotno. Ona je objavila kako je ‘Izrael ponovo napao njene položaje’, nakon što je to napravio 1. veljače, grunuvši na isto mjesto. Brdo Kasion nalazi se odmah uz prijestolnicu Sirije.

No Jeruzalem nikad nije priznao napad iz veljače. Međutim, dužnosnici te zemlje potvrdili su udar u petak prije zore, istaknuvši da su napadnute rakete dugog dometa koje je sirijski osporavani režim slao svom savezniku, libanonskom Hezbolahu. Sirija, pak, taj napad nije komentirala niti potvrdila.

Čelnik Hezbolaha, tzv. Božje stranke, političko-militantne skupine s predstavnicima u parlamentu, Hasan Nasralah izjavio je kako ‘Sirija ima prijatelje koji neće dopustiti vladi te zemlje da padne’ i time potvrdio svoju podršku režimu Bašara al-Asada. Iranska podrška Damasku je poznata, kao i činjenica da Izrael tu zemlju, i obrnuto, smatra svojim najvećim neprijateljem u regiji. No Izraelu još manje od Asada (“vraga kojeg poznaju”) odgovaraju skupine koje se bore na strani opozicije budući da je među njima velik broj ekstremnih islamista, što je potvrdio i Washington.

Izrael je službeno izjavljivao prethodnih tjedana kako će napasti u slučaju pošiljke s naprednijim oružjem za svoje protivnike u regiji, a posebno ako to bude Hezbolah. SAD je, pak, isticao kako traži rješenje za okončanje sukoba u Siriji, koji je ušao u treću godinu, no nakon napada u petak izjavio je kako važe opcije, no kako nije sklon slanju vojnika u Siriju. UN-ove akcije su blokirane zbog veta Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti.

Dopisnik BBC-ja iz Bejruta Jim Muir navodi kako je izraelska intervencija vrlo opasna za razvoj situacije. Izrael, kaže, ne želi da ga se vidi kao uključenog u konflikt, no sirijski državni mediji objavljuju kako pobunjenici rade uz pomoć Jeruzalema.

“Najnoviji napad pokušaj je da se podigne moral pobunjenicima, terorističkim skupinama, koji uzmiču pod udarima naše vojske”, stoji u jednoj od objava televizije. Izraelski radio citirao je neimenovanog dužnosnika koji je potvrdo udar na Siriju, no nije otkrio više pojedinosti.

Izraelski udar, smatraju analitičari, neće mnogo promijeniti kad je riječ o ratu u Siriji. Posljednji izvještaji govore o maskaru sunitskog stanovništva u regiji oko obalnog grada Banijasa. Više od 70.000 ljudi poginulo je od početka nasilja u veljači 2011., prema procjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:43