BELGIJA U ŠOKU

VIDEO Nacistički skandal: Za maškare postavili vagon namijenjen deportaciji frankofonih stanovnika!

Vagon je izazvao ogorčenje među frankofonim stanovništvom te zemlje, kao i ogorčenje belgijske Židovske zajednice
 Screenshot

BRUXELLES - Vagon namijenjen deportaciji frankofonih stanovnika Belgije , koji podsjeća na nacističke i koji bi tijekom vikenda trebao biti dio povorke što se svake godine održava u sklopu karnevala u Flandriji, u četvrtak je izazvao ogorčenje među frankofonim stanovništvom te zemlje, kao i ogorčenje belgijske Židovske zajednice.

U nedjelju počinje Karneval u Alostu 2013., gradu od Bruxellesa udaljenom 30 km.

Jedno lokalno folklorno društvo odlučilo je ismijati vođu flamanskih boraca za neovisnost Barta De Wevera i njegovu Novu flamansku stranku (N-VA). Članovi društva konstruirali su vagon koji podsjeća na one što su ih tijekom Drugoga svjetskog rata koristili nacisti za deportaciju Židova i Roma u logore smrti. Na flamanskim tv-postajama mogla se vidjeti i bodljikava žica na vagonu.

Jedan od članova društva pokušao je objasniti novinarima kako su njegovi prijatelji željeli ismijati politiku "iz neke druge epohe" novoga gradočelnika Alosta i čelnika N-VA, koji na sve načine pokušava istaknuti i obraniti flamanski karakter grada, zbog čega je, kako je objasnio na vagonu napisano - "vagon za deportaciju frankofonog stanovništva".

Zamišljeno je da iz vozila tijekom trodnevnog fašnika odjekuje njemačka glazba, a u njemu bi trebala biti postavljena lutka koja bi predstavljala belgijskog premijera, frankofonog socijalista Elia Di Rupa, odjevenog u majicu u duginim bojama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 01:06