VATRENA KUGLA NA NEBU

VIDEO: NAJVEĆI METEOR IKADA Golema gromada dojurila iz svemira i eksplodirala nad Engleskom

 YouTube

LONDON - Nad jugozapadnim dijelom Engleske u ponedjeljak rano ujutro u atmosferu je uletio oveći meteor, dosad najveći koji je zabilježen bilo gdje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na nebu se oko 3 sata po lokalnom vremenu nakratko pojavila golema vatrena kugla koju je uspjela snimiti kamera opsertvatorija Norman Lockyer u Sidmouthu na području Devona.

'Imamo dvije kamere koje prate meteore u noćnim satima tako da sam, čim sam čuo da je stigao veliki meteor otišao pogledati je li išta snimljeno. Srećom, meteor je prošao ispred objektiva obiju naših kamera tako da imamo dvije snimke istog događaja', izjavio je Dave Jones iz Mreže promatrača meteora Ujedinjenog Kraljevstva.

'S obzirom na oblačno vrijeme i kapi kiše na objektivima, snimke nisu najbistrije, ali količina svjetlosti na nebu gotovo je bila previše za obje kamere', dodao je Jones.

Svjedoci kažu da se čula snažna eksplozija, a da im se učinilo kako je meteor isijavao zelenkastom bojom. Unatoč zastrašujućem prizoru, nije zabilježena nikakva šteta.

Dolazak meteora mnoge je podsjetio na iznenadni nalet goleme gromade u ruski Čeljabinsk u veljači prošle godine, kada je šteta bila velika, a bilo je i ozlijeđenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:05