StoryEditor
BRUTALNI ZLOČIN

VIDEO: NEW YORK TIMES OBJAVIO ZASTRAŠUJUĆI VIDEO Mlada žena u Afganistanu kamenovana do smrti zbog lažne optužbe da je spalila Kuran

 Screenshot:Youtube

Na YouTubeu se može vidjeti užasna snimka ubojstva 27-godišnje Afganistanke koju je podivljala gomila ubila bacanjem kamenja, prije toga koristeći i noževe kojima su je mučili. Snimka je snimljena mobitelom, a navodno su je na internet postavili sami ubojice. Afganistanske vlasti su za njezinu smrt optužile više od 40 osoba.

Farkhunda Malikzadi je ubijena u ožujku ove godine zbog lažnih optužbi da je spalila Kuran. Istraga afganistanskih vlasti je došla do zaključka da nema nikakvog dokaza da je spaljivanje Kurana doista počinjeno. Prema tvrdnjama njezine obitelji Fakhunda je bila vrlo religiozna i spremala se za studij teologije na sveučilištu u Kabulu.

Farkhundu je za spaljivanje Kurana optužio prodavač talismana ispred hrama u centru Kabula. Ona mu je prigovorila da prilikom prodaje vara kupce i da je krijumčar Viagre i kondoma, a on ju je u nastupu bijesa lažno optužio za zločin koji se u ovoj zemlji tretira kao jako ozbiljan. Spomenuti prodavač je jedan od četvorice muškaraca koji su osuđeni na smrt jer su sudjelovali u ovom brutalnom napadu. Još osmorica su osuđena na 16 godina zatvora zbog sudjelovanja u zločinu. Pokazalo se da Farkhundine optužbe protiv trgovca za krijumčarenje i skrnavljenje hrama nisu bile neutemeljene.

Video: The New York Times

Stotine Afganistanaca se okupilo na Farkhundinom sprovodu u Kabulu, nakon što se saznalo da je linčovana i da nije počinila ništa protuzakonito ili nemoralno.

Vlasti Afganistana pokušavaju utjecati na to da se ovakva linčovanja više ne događaju, ali se pokazuje da policija u ovakvim slučajevima nije dovoljno efikasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 05:05