LOKALCI BIJESNI

VIDEO: NOVA 'BRILJANTNA' RESTAURACIJA IZ ŠPANJOLSKE Nakon već slavne slike Isusa, ovaj put nadrapao je tisućljetni dvorac

 Printscreen: YouTube

Španjolska i nije najsretnija zemlja na svijetu kada su u pitanju restauracije umjetničkih djela ili starih dvoraca.

Prije nekoliko godina u gradiću Borja jedna pobožna žena "popravila" je sliku Isusa u lokalnoj crkvi i šokirala župljane nemuštom verzijom osuvremenjenog Gospodina. No, time je i nehotice cijelom mjestu priskrbila svjetsku slavu i lijep prihod od turista, pa na kraju restauracija i nije ispala toliko loše.

Slična priča ovih dana dolazi iz Andaluzije gdje se dvorac Matrera nakon preživljenih najezda Maora pa kršćana našao pod udarom restauratora. Naime, tisućljetni dvorac bio je u očajnom stanju zbog teških kiša od prije tri godine te je strukturu trebalo spasiti od sigurne propasti.

Angažirani su graditelji i arhitekt (teško je vjerovati) te je izvedena "konsolidacija i restauracija" u najboljoj maniri divlje gradnje na hrvatskoj obali. Jasno, građanima obližnjeg Villamartína u provinciji Cadiz "obnova" se baš i nije svidjela, a novi betonski zidovi na mjestu drevnog kamenja šokirali su članove Hispania Nostre, španjolske organizacije koja brine o kulturnom naslijeđu i restauraciji.

- Komentari zaista nisu potrebni kada vidite fotografije. Stranci nam se čude i ne mogu shvatiti zašto provodimo ove masakre nad kulturnim nasljeđem - kazali su iz Hispania Nostre.

No, arhitekt na čelu "obnove" Carlos Quevedo za Guardian je branio svoje djelo:

- Imali smo tri cilja - konsolidirati staru strukturu dvorca, vizualno jasno odijeliti novi dio od starog i sačuvati volumen, teksturu i tonalitet originalne kule. Pozdravljam različita mišljenja, ali precizne informacije više bi pomogle nego letimični pogled fotografija - kazao je Quevedo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:41