ZAGAĐENJE

VIDEO: NOVA PANIKA U ZABAČENIM KRAJEVIMA RUSIJE Nakon crnog snijega, pao i zeleni koji je izrazito otrovan

 
 Youtube screenshot

Toksični zeleni i crni snijeg i gusti smog spustili su se na ruske gradove uzrokujući paniku među stanovništvom koje je bilo prisiljeno nositi maske za lice, javlja Express.

Otrovni zeleni i crni snijeg u Rusiji prestravili su stanovnike diljem te zemlje. Stanovnici Pervouralska hodaju ulicama na kojima je snijeg pozelenio nakon što su se iz tvornice kroma prolile kemikalije. U jednoj video snimci se vidi kako jedna majka zaustavlja dijete od igre u snijegu, a čuje se i kako ga upozorava da je taj snijeg otrovan.

'Snijeg je iste boje kao tvoje skijaške hlače', govori majka toj djevojčici.

Zeleni snijeg se pojavio nakon crnog snijega u Kemerovu, industrijskoj regiji u Sibiru, poznatoj i kao Kuzbass. Snijeg je u Kemerovu postao crn zbog zagađenje ugljenom ranije ovog tjedna.

Mještani u Sibaiju prisiljeni su nositi maske za lice nakon što se pojavio gusti smog iz tvornice bakra.

Sve se to dogodilo nakon masovnih prosvjeda diljem više desetaka ruskih gradova, a kojima su prosvjednici htjeli zaustaviti slanje smeća iz Moskve u siromašnije sjeverne regije.

Prvi veliki prosvjed se dogodio izvan glavnog grada prošle zime, kad je nekoliko djece hospitalizirano zbog trovanja povezanog s lokalnim odlagalištima otpada.

No prosvjedi su naišli na oštru reakciju lokalnih vlasti, a smatra se da one pokušavaju ušutkati kritičare.

Prošlog je mjeseca aktivist i taksist Vyacheslav Yegorov priveden zbog održavanja prosvjeda protiv smeća iz Moskve u njegovom gradu. Njegova je žena rekla da su ga vlasti htjele maknuti kao vođu i ukinuti cijele prosvjede.

'Htjeli su ga izolirati kako više ne bi mogao govoriti o trovanju vode i tla, onoga što pijemo i u čemu uzgajamo svoju hranu', dodaje njegova supruga.

Istog je dana privedeno još 14 aktivista.

Prema nekim izvješćima, podrška ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu je pala na 64 posto. Prošlog je tjedna on prozvao neke sumnjive tvrtke i optužio ih za nepropisno odlaganje otpada, no prema nekim izvješćima, tvrtke za odlaganje otpada vode Putinovi rođaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:22