NEREDI TRAJU

VIDEO: Nova snimka policijske brutalnosti uznemirila ameriku

 Policajci oborili starijeg muškarca na tlo (75) i ostavili ga da leži u lokvi krvi. Dvojica policajaca iz Buffala, New York, suspendirana su bez plaće
 Screenshot: YouTube / WBFO

Dvojica policajaca iz Buffala, New York, suspendirana su bez plaće u četvrtak nakon što se pojavio videozapis u kojem na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se prosvjedi zbog policijskog ubojstva Georgea Floyda nastavljaju desetu noć zaredom.

Videozapis koji je snimio novinar lokalne radio postaje WBFO i objavio na svojoj web stranici i Twitteru pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima. Jedan ga policajac gura palicom, a drugi rukom. Krv kreće curiti iz muškarčeve glave. Muškarac, bijelac, nije identificiran.

"Jako me uznemirila snimka", rekao je gradonačelnik Buffala, Byron Brown. "Nakon mirnih prosvjeda i nekoliko sastanaka mene, vodstva policije i članova zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući."

Incident je izazvao široku osudu na društvenim medijima dok su se prosvjednici vratili na ulice nekoliko američkih gradova kako bi prosvjedovali protiv policijske brutalnosti.

Floyd je umro u Minneapolisu 25. svibnja nakon što mu je bivši policajac Derek Chauvin tijekom uhićenja držao koljeno na vratu gotovo devet minuta.

Video u Buffalu pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njime prije nego što ga drugi policajac odvede. Čuje se da je netko pozvao hitnu.

Radio postaja je izvijestila da su dva liječnika došla i pomogla ozlijeđenom muškarcu. Policija je kasnije rekla da se muškarac ozlijedio nakon što se poskliznuo i pao.

No nakon što je pogledao video, šef policije u Buffalu, Byron Lockwood, naredio je istragu i suspendirao dvojicu policajaca, rekao je Brown.

75-godišnja žrtva je u stabilnom, no ozbiljnom stanju u bolnici u Buffalu, rekao je Brown.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2023 05:16