BETO O'ROURKE

VIDEO: NOVA ZVIJEZDA AMERIČKIH DEMOKRATA Tijesno je izgubio u Teksasu, opsovao u nastupu uživo, a neki Amerikanci ga žele za predsjednika

 
 REUTERS

Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O'Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okružje uspio jako približiti.

On je najugodnije iznenađenje 'midterm' američkih izbora. O'Rourke je ostvario najbolji rezultat za demokratskog senatora unazad nekoliko desetljeća u Teksasu. Nakon prebrojanih glasova na 60 posto biračkih mjesta, O'Rourke zaostaje za 3% postotna poena, što je puno bolji rezultat od onoga što ga je ostvarila Hillary Clinton u predsjedničkoj kampanji protiv Trumpa 2016. godine.

Kampanju Beta O'Rourkea, koji je imao masovni odaziv na predizbornim skupovima, podržale su zvijezde poput Willija Nelsona, Eve Longorije i Beyonce. Sve su glasnija šuškanja da bi O'Rourke mogao isplivati kao najsnažniji kandidat među demokratima i osvojiti kandidaturu za predsjedničke izbore 2020.

Osim karizme, O'Rourke je, prema pisanju američkih medija, demonstrirao sjajnu vještinu prikupljanja donacija, neophodnu za predsjedničku kandidaturu, pa je tako između srpnja i rujna prikupio 38 milijuna dolara.

Američki birači oprostili su Betu O'Rourkeu i psovku koju je izrekao u govoru nakon priznavanja poraza. Svoju podršku mnogu su izrazili i na Twitteru.

- Želim svim ljudima, svakom kutku Teksasa zahvaliti na ovoj predivnoj kampanji. Svima vama, pokazali ste cijeloj zemlji kako se to radi. J*** sam ponosan na vas, rekao je oduševljenom mnoštvu, koje je potom krenuli još glasnije klicati.

Njegov su govor prenosili MSNBC i C-SPAN, no nisu ga uspjeli cenzurirati. Voditelj MSNBC Brian Williams se ispričao zbog toga rekavši da nisu mogli kontrolirati sadržaj govora u prijenosu, no za O'Rourkeove simpatizere isprika nije bila potrebna.

Mnogu su na Twitteru pohvalili taj trenutak kao dokaz O'Rourkeove strasti i autentičnosti te siguran znak da će ući u utrku za izbore za predsjednika 2020., iako njegovi nedavni istupi govore drugačije.

Još u ponedjeljak je izjavio da se neće kandidirati.

To nije prvi puta da je O'Rourkeu izletjela psovka u službenom nastupu. Republikanac Ted Cruz narugao se tako svom protukandidatu u izbornoj reklami, prikazavši ga kako pet puta na različitim govornicama psuje.

Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:05