ŽRTVA ZLOSTAVLJANJA

VIDEO: NOVI DETALJI SLUČAJA KOJI JE ŠOKIRAO AMERIKU Žena koja je rodila u komi, štićenica je doma od 3. godine: 'DNK djeteta bit će ključan u istrazi'

 
 Profimedia, SIPA USA / Screenshot/YouTube

Istraga o ženi koja je već godinama u vegetativnom stanju, a rodila je dijete uoči Nove godine, još uvijek traje. Policija je na konferenciji za novinare u Phoenixu u srijedu otkrila da je beba pri porodu skoro umrla.

Narednik Tommy Thompson potvrdio je da je beba bila u jako lošem stanju u vrijeme poroda, no da se sad i dva tjedna star dječak i njegova majka oporavljaju u bolnici.

Štićenica 25 godina

Žrtva je rodila 29. prosinca u domu Hacienda HealthCare. Ondje, u blizini Phoenixa, bila je smještena više od desetljeća te je zahtijevala 24-satnu njegu. Novinari CBS-ove AZ Family, koja je prva objavila informaciju, proučili su medicinsku dokumentaciju i otkrili da se žena, rođena 1989., u ustanovi nalazila od 1992., odnosno od treće godine života. To bi značilo da je štićenica centra već više od 25 godina, a ne 10 kako se na početku izvještavalo.

Kad je 2009. godine napunila 20 godina, njezina je majka preuzela brigu u potpunosti kao zakoniti skrbnik te je, prema dostupnim podacima, najmanje dvaput mjesečno putovala oko 200 kilometara kćeri u posjetu, koliko joj treba od rezervata. Majka je tad podnijela zahtjev za redovnim godišnjim sistematskim pregledima te je zahtjevala i redovne izvještaje. Liječnici su je posljednji put pregledali 16. travnja, osam i pol mjeseci prije nego što je rodila. Nije bilo spomena o bilo kakvim problemima.

Nitko nije znao za trudnoću

- Prema onome što sam čuo, čini se da je stenjala te osoblje isprva nije znalo što se s njom događa - rekao je izvor lokalnoj TV postaji KPHO-TV. - Nitko od osoblja nije znao da je ona trudna dok se nije počela porađati - dodao je.

Thompson je rekao da ne raspolaže s puno informacija o rođenju, ali prema njegovim saznanjima djelatnici ustanove bili su tamo kad se beba rodila. Radilo se o prirodnom porodu. Na pitanje novinara jesu li zaposlenici u ustanovi znali za trudnoću, a nisu prijavili, Thompson je rekao:

- Vjerujem da je ova trudnoća došla na vidjelo kad se beba rodila.

Dodao je da će sankcionirati i djelatnike ako se ispostavi da su za trudnoću znali, a nisu prijavili, piše Daily Mail.

- Ovo je bila bespomoćna žrtva koja je seksualno zlostavljana - rekao je novinarima.

Jan 9, 2019; Phoenix, AZ, USA; Phoenix Police Sgt. Tommy Thompson speaks about the woman in the vegetative state that became pregnant and gave birth at Hacienda HealthCare in Phoenix, during a press conference at Phoenix Police Department headquarters in downtown Phoenix., Image: 406108918, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Tommy Thompson na konferenciji za novinare

Također, još nije jasno je li zlostavljana više puta, no i tu su mogućnost uzeli u obzir. Thompson je poručio da je obitelj zgrožena zanemarivanjem kćeri, no rekli su da je dječak rođen u obitelj koja ga voli i koja će brinuti o njemu.

Policija je već zatražila DNK od svih muških zaposlenika ustanove, a vodstvo doma blisko surađuje s njima i želi otkriti krivca. Situaciju su opisali kao ‘duboko uznemiravajuću’. Dužnosnici rezervata San Carlos Apache priopćili su u utorak navečer da je žena član plemena. Njihov se rezervat nalazi u jugoistočnoj Arizoni, istočno od Phoenixa.

Ostavka i jače sigurnosne mjere

Plemenski dužnosnici rekli su i da je 29-godišnja žena još uvijek u komi otkako je rodila. Član uprave doma Hacienda HealthCare rekao je da neće prihvatiti ništa manje nego punu istinu o ovoj ‘apsolutno užasavajućoj situaciji’. Istodobno, New York Times je objavio kako su se pojavila nove informacije o ovom domu te se navodi da pacijentima nije bila osigurana dovoljna razina privatnosti dok su bili goli ili se tuširali.

Glavni tajnik Haciende Bill Timmons podnio je ostavku u ponedjeljak, objavio je glasnogovornik David Leibowitz.

Thompson je na kraju konferencije rekao da će DNK djeteta biti jedan od ključnih dokaza u istrazi.

Slučajem se bavi i Odjel za zdravlje američke savezne države Arizone koji je u dom poslao svoje inspektore kako bi provjerili kako se postupa s pacijentima. Navode da su ondje uveli 'dodatne sigurnosne mjere', a u domu su nakon izbijanja skandala promijenjeni protokoli postupanja sa štićenicima te sada muške članove osoblja koji ulaze u sobu ženskih pacijentica mora uvijek pratiti netko od ženskog osoblja.

U ustanovi Hacienda borave ljudi sve dobi, od beba do starijih, koji imaju medicinskih problema ili poteškoća u razvoju, stoji na njihovoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:05