VULKAN KILAUEA

VIDEO: NOVI DRAMATIČNI PRIZORI S HAVAJA Šokirani stanovnik snimio nevjerojatan video: 'Došao sam kući, a cijelo dvorište bilo je prekriveno lavom!'

 
 REUTERS

Vulkan Kilauea nije tipičan vulkan koji je erumpirao u jednoj velikoj eksploziji. Havajski div lagano kuha zadnjih 35 godina, a lava iz njegove utrobe probija se na površinu kroz pukotine na tlu i uništava sve s čime dođe u dodir čak i nekoliko kilometara dalje od samog vrha vulkana.

Nevjerojatne snimke prikazuju kakvo razaranje uzrokuje lava čija se temperatura penje i do 1000 stupnjeva Celzija. Iako se kreće sporo, uništava sve pred sobom pa tako i automobile zaostale nakon povlačenja stanovništva.

Jedan od stanovnika pogođenog područja, Keith Brock, vratio se nakon evakuacije u svoju kuću kako bi pokupio još nekoliko stvari te kamerom zabilježio kako lava prekriva njegovo dvorište.

Dramatičan video snimljen je u nedjelju samo nekoliko metara od njegove kuće. Snimku je objavio na svojem Facebook profilu te uz njega napisao: 'Tlo je podrhtavalo pa je bilo jako teško kameru držati mirno.'

Znanstvenici su objavili da je zamijećeno lagano slabljenje pritiska koji gura lavu na površinu, no opasnost je još uvijek jako velika.

Vulkanolog sa Sveučilišta Dennison, Erik Klemetti, kaže kako se nešto slabije ali vrlo slične erupcije vulkana Kilauea događaju već godinama.

Inače, riječ je o najmlađem i najaktivnijem vulkanu na najvećem otoku Havaja. Kontinuirano erumpira od 1983., no nikad prije izbacivanje lave nije bilo tako silovito.

U krugu od nekoliko kilometara oko vulkana proglašene su opasne zone koje je prekrila lava, a stradale su brojne kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:53