PAD RUSKOG AVIONA

VIDEO: OBJAVLJENA SNIMKA OBARANJA Pogledajte dramatičan sunovrat Suhoja: 'Vjerujemo da su obojica pilota preživjela'

 Screenshot

>>> NOVO 17:35 Turske vlasti tvrde kako vjeruju da su obojica ruskih pilota iz oborenog aviona živa.

----------------------------------------

16:00 - Nekoliko podataka o Turkmenima, etničkoj skupini čiji pobunjenici tvrde da su ustrijelili oba pilota te da su u posjedu njihovih tijela pripremio je BBC.

Turkmeni su tehnički Turci koji žive na području Sirije, Iraka i Irana još od 11. stoljeća - smatra se da ih ima između 1.5 i 3.5 milijuna. Turkmenske sirijske brigade treniraju Turci, a broje oko 10 000 ljudi te se u Siriji nalaze od 2012. godine. Glavni protivnici su im Asadova vojska i Islamska država, a neke postrojbe ponekad ulaze u saveze s kurdskim borcima.

----------------------------------------

15:02 - Neslužbeno se doznaje kako su sirijski pobunjenici pogodili ruski helikopter koji je pokušavao spasiti pilote srušenog ruskog aviona, prenosi Guardian. Pobunjenici također tvrde da su u posjedu oba tijela oba pilota, ali to se ne može provjeriti.

----------------------------------------

13:54 - Na Twitteru su se pojavile nepotvrđene informacije da su obojica pilota mrtva.

Charles Lister, analitičar iz BrookingsDoha, objavio je tu informaciju navodeći kao izvor pobunjenike, javlja Guardian.









----------------------------------------

13:32 - Na zahtjev Turske NATO će zbog ovog incidenta održati izvanredni sastanak na razini veleposlanika u 17 sati, javlja britanski Guardian.

U Kremlju pak nisu potvrdili izvješća ruskih medija da će predsjednik Vladimir Putin popodne održati izvanredni sastanak ruskog vijeća sigurnosti.

----------------------------------------

NOVO 13:10 - Glasnogovornik pobunjeničke grupe u Siriji koja je tvrdila da su uhvatili jednog od ruskih pilota, Jahed Ahmad, tvrdi da je pilot bio mrtav pri spuštanju na zemlju. Naime, pobunjenici su na pilote prilikom njihovog slijetanja s padobranima otvorili vatru, a jednog od njih su pogodili sa smrtnim posljedicama, kako tvrde.

Sudbina drugog pilota je nepoznata.

----------------------------------------

NOVO: 12:45 - Russia Today i Daily Mail objavili su video na kojem je navodno jedan od pilota, okružen pobunjenicima koji uzvikuju "Allah akbar". Osoba u snimci je u nesvijesti, a njegovo je lice u modricama. Ovaj video treba uzeti s velikom ogradom s obzirom da takve snimke često znaju biti neautentične.

UPOZORENJE: UZNEMIRUJUĆA SNIMKA!

----------------------------------------

12:01 - Rušenje ruskog aviona je 'vrlo ozbiljan incident', kazao je glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitry Peskov. Ipak, dodao je kako je prerano za donositi zaključke dok se cijela situacija ne razjasni.

Twitterom su se proširile snimke i fotografije tijela za koje pobunjenici tvrde da pripada jednom od ruskih pilota. Neka izvješća govore kako je jedan pilot mrtav, prenosi RT.

----------------------------------------

09:54 - Na sirijsko-turskoj granici srušen je ruski borbeni zrakoplov Su-24, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući kako avion nije ugrozio turski zračni prostor i kako je letio na visini od 6000 metara, javlja RT.

- Posada je letjela isključivo unutar sirijskih granica. To su potvrdila objektivna sredstva kontrole - izvijestili su iz ministarstva, dodajući i da je avion najvjerojatnije srušen s tla.

Piloti su uspjeli iskočiti, no ne zna se jesu li preživjeli.

Jedan od pilota srušenog borbenog zrakoplova navodno je pao u ruke sirijskih Turkmenskih brigada koje sada traže drugog pilota, javio je CNN. Turkmenske brigade su oporbene snage u Siriji sastavljene od sirijskih Turkmena, odnosno Sirijaca turskog podrijetla.









To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada.

NATO je najavio da će uskoro dati izjavu vezano za incident s ruskim vojnim avionom u Siriji.

----------------------------------------

09:35 - Turska vojska na sirijskoj granici srušila je vojni avion koji je neovlašteno ušao u turski zračni prostor, javlja RT.

Navodno je riječ o zrakoplovu Suhoj Su-24 kojeg koriste rusko i sirijsko ratno zrakoplovstvo, međutim još se ne zna kojoj zemlji pripada srušeni avion.









Turska televizija Habertürk TV objavila je video pada zrakoplova u planinama blizu turske granice, nedaleko od pokrajine Hatay, te su napomenuli kako su dvojica pilota uspjela iskočiti prije rušenja.

Naime, turski vojni dužnosnici izjavili su kako su avion oborili turski borbeni zrakoplovi F16. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja.

Avion je srušen u selu u kojem većinom žive sirijski Turci, a selo je žarište sukoba između oporbe i sirijske vojske.

Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o 'razvoju događaja na sirijskoj granici' konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji.

Novinska agencija Anadolu objavila je snimke na kojima se vidi da su se dvojica pilota uspjela katapultirati iz srušenog zrakoplova.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:18