ZASTRAŠUJUĆE ISKUSTVO

VIDEO: OČI U OČI S DŽIHADISTIMA Kirurg opisao kako izgleda operacija dok vas na nišanu drže militanti ISIL-a

 Screenshot YouTube

Engleski kirurg David Nott ispričao je za Guardian potresno iskustvo iz sirijskog grada Alepa kada se usred operacijske sale našao oči u oči s džihadistima.

'Jednog dana je u bolnicu doveden čovjek koji je bio pogođen metkom u grudi. Kako smo s njim prolazili kroz intenzivnu njegu do operacijske sale, u hodniku je bilo mnogo raznih ljudi. Nisam znao tko je tko. Onda su se vrata od sale otvorila i vidio sam da je unutra mnogo ljudi, obučenih u crno i s kalašnjikovima u rukama. Prošla me je jeza kad sam shvatio da su to članovi Islamske države', ispričao je Nott.

Nott kaže kako je tijekom nekoliko godina rada u Alepu više puta bio u smrtnoj opasnosti.

'Repetirali su oružje na mene... Tad osjetite čisti strah, žile na vratu vam pulsiraju, počinjete se tresti, ne osjećate noge... Gledao sam u pod, a jedan od kirurga mi je šapnuo na uho da ne govorim ništa, a zatim im rekao da me ne uznemiravaju, inače će njihov prijatelj umrijeti“, prisjeća se Nott.

Nakon tog upozorenja džihadisti su se povukli, ali je vođa grupe ostao.

'Cijelo vrijeme je gledao što radim... Kada ste u situaciji da su puške uperene u vas, samo gledajte u pod, nikad ne gledajte u njih, gledajte negdje, na drugu stranu... Ukoliko ostvarite kontakt očima, stvorite neku vrstu bolesne veze s tom osobom i izgubite se... Duboko sam udahnuo, koncentrirao sam se na ono što radim i pokušao zaboraviti što se događa oko mene', ispričao je Nott.

Ipak, u nekom trenutku vani se dogodilo nešto što je promijenilo cijelu situaciju.

“Nešto veliko se dogodilo vani, netko je ušao u salu i rekao nešto vođi grupe... Odjedanput su svi nestali. Nakon svega što se dogodilo bio sam u stanju stresa, ali dva, tri sata kasnije nastala je euforija, doživio sam neku vrstu izvantjelesnog iskustva“, zaključio je Nott.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:00