LET BEZ POVRATKA

VIDEO: ONI ŽELE POSTATI PRVA LJUDSKA KOLONIJA NA MARSU Među 100 kandidata je i Marko iz Hrvatske

 Screenshot

Hrvat Marko Lukić (28) jedan je od 100 kandidata izabranih u treći krug za bespovratni put na Mars i nada se da će postati prvi čovjek koji je kročio na Crveni planet.

Od ovih 100 kandidata, organizacija Mars One koju je utemeljio nizozemski poduzetnik Bas Landsorp, a koja 2024. planira na Marsu napraviti prvu ljudsku koloniju, izabrat će samo četvero.

Četrdesetak kandidata bit će izabrano za višegodišnju obuku u Arizoni gdje će biti trenirani u replici svemirske stanice, što će gledatelji moći pratiti putem reality showa, a oni će i glasati za finaliste.

- Selekcija kandidata je važan korak prema pronalasku onoga koji je najbolji za odlazak na Mars. Ovi ambiciozni 'marsovci' pokazuju ljudima uvid u to kakvi će moderni istraživači biti, rekao je Lansdorp.

Za kontroverznu jednosmjernu misiju početno se prijavilo više od 200.000 ljudi, a procijenjeno je kako će put koštati oko šest milijardi dolara.

U projektu Mars One trenutno sudjeluje 39 Amerikanaca, 31 Europljanin, 16 Azijaca, sedmero Afrikanaca i još sedmero iz Oceanije, a broj žena i muškaraca je podjednak. Osim Marka iz Hrvatske, na listi od 100 kandidata je i Ljubinka Nikolić iz Srbije.

Stanovnici svemira na Marsu će živjeti u prostorijama na napuhavanje od 50 četvornih metara koje će sadržavati spavaće sobe, radne prostorije, dnevne boravke i prostoriju za biljke gdje će moći uzgajati povrće.

Iako Mars One ne isključuje u potpunosti povratak na Zemlju, jednom kada se nastane na Marsu, fiziologija tijela astronauta će se promijeniti i priviknuti na gravitaciju koja je samo 38 posto od one na koju smo navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:22