POTPUNI KAOS

VIDEO: ORKAN FRIEDERIKE PARALIZIRAO NJEMAČKU I NIZOZEMSKU Troje mrtvih, promet u kolapsu, otkazana nastava, 100.000 ljudi nema struje...

 
 Twitter, Screenshot

Tri osobe poginule su u četvrtak u snažnoj oluji koja je pogodila Nizozemsku, ali i susjednu Njemačku - rušila su se stabla, prevrtali kamioni, a otkazano je i stotinjak letova.

Nizozemske vlasti zbog snažnog nevremena obustavile su sve letove iz i prema amsterdamskoj zračnoj luci Schipol te prekinule promet na većini željezničkih pravaca, javlja BBC.

U zemlji je oglašeno ozbiljno "crveno" upozorenje na opasnost od teške vremenske nepogode.

Brzina vjetra penje se i do 140 kilometara na sat te zračna luka Schipol, jedna od najprometnijih u Europi, za sada ne može sa sigurnošću reći kada će zrakoplovi opet poletjeti.

Policija je zatvorila i središte Almere, grada od 200.000 stanovnika, istočno od Amsterdama, te preko društvenih mreža upozorila ljude da budu oprezni i ostanu u svojim domovima.

Na internetskoj stranici ministarstva prometa navodi se kako su snažni udari vjetra na cestama prevrnuli 17 kamiona. Vjetar je uništavao i željezničke pruge te električne vodove, prenosi BBC.

Orkan Friederike s naletima vjetra i do 160 km/h u većim dijelovima Njemačke potpuno je zaustavio zračni i željeznički promet, a vlasti apeliraju na građane da ne napuštaju stanove bez nužne potrebe.

U nekoliko saveznih pokrajina u četvrtak je u osnovnim i srednjim školama otkazana nastava.

U Ruhrskoj oblasti, koja se prva našla na udaru orkana, koji je stigao sa sjeverozapada, jak vjetar odnio je krovove s brojnih zgrada i rušio stabla.

U tom dijelu Njemačke oko 100.000 stanovnika ostalo je bez električne energije zbog oštećenja na mreži dalekovoda.

Grad Duisburg sirenama za uzbunu stanovnike je upozorio na opasnost od orkana.

Nakon što je u susjednoj Nizozemskoj obustavljen promet u zračnoj luci Amsterdam, oko podneva je u potpunosti ili djelomično obustavljen promet u zračnim lukama Köln/Bonn, Frankfurt i München.

Očekuje se da će orkan u poslijepodnevnim satima stići i na istok Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:47