RUSKA VEZA

VIDEO: OTKRIVENO KAKO JE KIM DOŠAO DO LUKSUZNIH MERCEDESA UNATOČ SANKCIJAMA Kompliciranu tajnu operaciju krijumčarenja osmislio je Danilo K.

 
 Reuters, Youtube screenshot

Komična snimka kako falanga od 12 tjelohranitelja sinkronizirano u formaciji trči uz crni blindirani Mercedes sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una prilikom povijesnog posjeta Južnoj Koreji i susreta lidera dviju Koreja na granici prošle godine obišla je svijet, a potom se Kim Jong-un u najboljim blindiranim Mercedesima koji stoje od pola milijuna do 1,5 milijuna svaki, ove godine vozio i ulicama Singapura, Hanoja i Vladivostoka na sastanke s Trumpom i Putinom gdje bi ih svaki put dostavio teretni avion iz Pjongjanga.

No, tada se postavilo pitanje: odakle sjevernokorejskom vođi potpuno novi oklopljeni Mercedes s obzirom na stroge sankcije njegovoj zemlji?

Bilo je mnogo nagađanja i teorija, a čak ni u Mercedesu nisu znali objasniti kako je ispalo da je diktator iz Pjongjanga krajnji korisnik novog Mercedes-Maybacha S600 Pullman Guard i Maybach S62 u kojima se pojavljuje diljem svijeta unatoč međunarodnim sankcijama na luksuznu robu na Sjevernu Koreju koja ne želi zaustaviti svoje nuklearne ambicije.

Reuters

No sada The New York Times u opsežnom grafičkom prikazu koji uključuje sumnjivog ruskog krijumčara, brodove duhove i obilje međunarodnih spletki, otkriva put luksuznog blindiranog Mercedesa od Stuttgarta do Pjongjanga.

No prema analitičarima i stručnjacima za sankcije krijumčarenje luksuzne robe poput rijetkih oklopljenih limuzina ima još jednu poantu važnu za dužnosnike koji provode sankcije na Sjevernu Koreju: slične putevi koriste se i za nabavu tehnologije dvostruke namjene za njihov program nuklearnog naoružanja i da Sjeverna Koreja tako nastavlja obogaćivati uran kako bi povećala svoj arsenal od oko 30 do 60 bojevih glava.

"Kada je riječ o izbjegavanju sankcija, Sjeverna Koreja se oslanja na malu, ali vrlo sofisticiranu skupinu pouzdanih pojedinaca koji nadgledaju i vode krijumčarenje bilo koje robe na zahtjev Vođe, bilo da je riječ o luksuznoj robi ili komponentama za projektile”, tvrdi Neil Watts, pomorski stručnjak i bivši član Vijeća Ujedinjenih naroda za provedbu sankcija Sjevernoj Koreji.

Putovanje oklopljenih limuzina iz Europe u Istočnu Aziju ilustrira kako funkcionira jedna od transportnih krijumčarskih mreža luksuznih roba.

Centar za napredne studije obrane i The Times pratili su taj put kroz pet zemalja koristeći “open-source” materijale uključujući brodske otpremnice i satelitske snimke. Pritom su iz razgovora s raznim dužnosnicima i vodećim ljudima brojnih poduzeća potvrdili pojedinosti mreže krijumčarenja.

Što su zaključili? Prema zapisima praćenja tereta u lipnju 2018. dva zatvorena kontejnera, svaki s Mercedesom vrijednim po 500.000 dolara, dovezena su kamionom za China Cosco Shipping Corporationna na terminal u luku Rotterdam u Nizozemskoj.

Reuters

Automobili su tada 41 dan putovali njihovim brodom u kineski Dalian. Kontejneri su potom iskrcani s broda 31. srpnja i u luci ostali do 26. kolovoza. Zatim su ukrcani na brod za japansku Osaku odakle su pak tri dana plovili u Busan u Južnoj Koreji gdje su stigli 30. rujna.

Tada nastupa misteriozniji dio transporta. U luci Busan kontejneri su prebačeni isti dan na teretni brod DN5505 koji plovi pod zastavom afričke države Togo i koji skupocjene Mercedese potom prevozi do luke Nahodka na krajnjem istoku Rusije gdje ih preuzima Do Young Shipping, tvrtka registrirana na Marshallovim otocima koja posjeduje brod DN5505 te tanker Katrin koji plovi pod zastavom Paname.

Ono što je ovdje sporno jest činjenica da iz registracije nije potpuno jasno tko je vlasnik Do Young Shipping kompanije, no dokumentacija južnokorejskih brodskih agencija Han Trade i AIP Korea ukazuje na to da je tvrtka povezana s ruskim državljanom Danilom Kazačukom.

Reuters

The New York Times je otkrio i da se brod DN5505 koji je prevozio Mercedese prvobitno zvao Xiang Jin, a kad je preimenovan u DN5505 njegovo vlasništvo je 27. srpnja preneseno iz tvrtke registrirane u Hong Kongu na Do Young, samo nekoliko dana prije nego su dva Mercedesa stigla u Dalian.

Nakon što je 1. listopada DN5505 napustio Busan s limuzinama brodski sustav automatske identifikacije prestao je emitirati signal što je inače uobičajena praksa na plovidbama koje izbjegavaju sankcije.

Kada se signal nakon 18 dana napokon vratio, brod je bio u južnokorejskim vodama na povratku u Busan i to natovaren s 2588 tona ugljena koje je isporučio u luci Pohang, a carinska evidencija je pokazala je da je brod preuzeo ugljen u Nakhodki.

Što se točno dogodilo s automobilima u Nahodki nije potpuno jasno, no pretpostavlja kako su iz Rusije zrakom dostavljeni u Sjevernu Koreju jer su 7. listopada tri teretna zrakoplova iz Air Koryoa, državne zrakoplovne kompanije Sjeverne Koreje, prema podacima o letovima s interneta, sletjela u obližnji Vladivostok, grad u kojem stanuje već spomenuti Danilo Kazačuk.

S obzirom na to da teretni zrakoplovi iz Pjongjanga nikada ne sleću u Vladivostok, istražitelji su uvjereni kako su se u Sjevernu Koreju vratili upravo sa skupocjenim Mercedesima.

Četiri mjesea kasnije, 31. siječnja 2019. Prema analizi video snimke Pjongjanga, identičan se Mercedes vozio ulicama Pjongjanga do sjedišta središnjeg odbora Radničke partije Koreje gdje se Kim sastao s umjetničkom delegacijom.

Reuters

U telefonskom razgovoru Kazačuk je potvrdio kako je brod DN5505 u njegovoj brodskoj kompaniji, ali nije želio potvrditi da je za Kima nabavio Mercedese.

“To je poslovna tajna, gdje sam kupio automobila i kome sam ih prodao”, kratko je izjavio, svjestan kako nema dokaza da je umješan u bilo kakvu krijumčarsku djelatnost sa Sjevernom Korejom, bilo luksuznih roba bilo dijelova vojne opreme.

U veljači su južnokorejske vlasti zaplijenile DN5505 i Katrin u odvojenim akcijama zbog sumnje da su prekršajne sankcije. DN5505 je usidren u Pohangu s 3.200 tona ugljena nakon plovidbe iz Nakhodke, zbog sumnje na prijenos ugljena iz Sjeverne Koreje, dok se za tanker Katrin vjeruje se da je unosio naftne proizvoda u Sjevernu Koreju.

Kazačuk je rekao da kako on kao brodovlasnik nije odgovoran za ono što brodovi nose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:50