KAO U AMERICI

VIDEO: OVAKVO ŠTO U EUROPI SE OBIČNO NE VIĐA Ogromni tornado poharao Rumunjsku, prevrtao čak i autobuse, ozlijeđeno najmanje 7 osoba

 
 Screenshot: Facebook

Dok vidite sliku zastrašujućeg vrtloga vjetra kako melje sve pred sobom, pomislite na neku od američkih saveznih država poput Oklahome, Teksasa ili Alabame, u kojima tornado nije neočekivana pojava.

No, kad takav prizor dođe iz Rumunjske, to je svakako vijest.

Kako prenose rumunjski portali u utorak oko 17:45 u okrugu Drajna, 70-ak kilometara sjeverno od Bukurešta, formirao se ogroman tornado koji je podigao velike količine zemlje u zrak.

Tornado je pritom prevrtao poljoprivredna vozila, nastradao je i jedan autobus, a u velikom naletu ozlijeđeno je i sedam osoba.

Ciklonalni sustav koji se nadvio nad Rumunjsku jedan je krak velike fronte koja ovih dana zahvaća i dijelove Hrvatske. No, domaći meteorolozi u našim krajevima ne predviđaju ovako dramatične vremenske pojave.

Prema najnovijoj prognozi, u srijedu nas, nakon nekoliko kišnih dana, očekuje djelomice, ponegdje i pretežno sunčano. Većinom u unutrašnjosti u noći i ujutro mjestimice još malo kiše, a poslijepodne može biti lokalnih pljuskova, ponegdje i grmljavine.

Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni, na istoku moguće s jakim udarima. Na Jadranu u noći i ujutro slab i umjeren sjeverac i bura, a danju sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 7 do 12 °C, u gorju malo niža. Najviša dnevna uglavnom od 15 do 20 °C.

Relativno stabilno, iako ne posvuda suho, u Hrvatskoj će se zadržati do petka kada se, kako je najavio HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula, očekuje oblačnije, uz sve nepovoljnije biometeorološke prilike, te na Jadranu uz jako, mjestimice vjerojatno i olujno jugo, a i kiša će biti sve češća, gdjekad i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Za vikend većinom još kišovitije i ponovno hladnije, osobito u nedjelju, tijekom koje je u gorju opet velika vjerojatnost snijega, a i umjerenog i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra u unutrašnjosti, te na sjevernom dijelu Jadrana jake i olujne bure, na udare možda čak i orkanske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:27