'SPASITE ALEP!'

VIDEO: 'OVO BI MOGAO BITI MOJ POSLJEDNJI VIDEO' Iz Alepa poslane dramatične poruke građana koji se boje da sutra možda više neće biti među živima

 Screenshot / Facebook

Ljudi diljem svijeta šokirani su događajima u jednom od najstarijih naseljenih gradova na svijetu, sirijskom Alepu, gdje su u utorak provladine snage ponovno preuzele kontrolu nad gradom. Pobunjenici su s Rusijom, saveznikom predsjednika Bašara al-Asada, dogovorili prekid borbi kako bi se civili i oporbeni borci izvukli iz preostalih pobunjeničkih četvrti.

Ujedinjeni narodi stanje u Alepu opisuje kao ‘potpunu propast čovječanstva’, a u srijedu su izvijestili kako sirijske provladine snage u istočnom Alepu ubijaju ljude, uključujući žene i djecu, na vratima njihovih kuća i na ulicama. UN-ov ured za ljudska prava tvrdi kako su ulice pune beživotnih tijela te kako imaju pouzdane dokaze da je najmanje 82 civila pogubljeno nakon što su im vojne snage upale u domove.

Premda su borbe utihnule u utorak navečer i premda je Turska najavila da će postaviti šatorski grad za prihvat do 80 tisuća izbjeglica iz tog sirijskog grada, mnogi su građani zatočeni iz svojih domova u posljednja 24 sata slali dramatične poruke, nesigurni u svoju sudbinu, upućivali posljednje pozdrave i molili za pomoć. 'Ovo bi mogao biti moj posljednji video', rekla je mlada žena snimajući poruku i apelirajući na pomoć.

‘Spasite Alep, spasite čovječanstvo’, poručili su između ostalog dok je sirijska vojska zauzimala Alep, a ostalo pogledajte u videu:

Želite li pomoći, nekoliko svjetskih humanitarnih organizacija uključeno je u prikupljanje financijskih sredstava i drugih oblika pomoći za izbjeglice i ljude koji su ostali u gradu, a možete ih pronaći na ovim linkovima: Bijele kacige, Doktori bez granica, Američko-sirijska udruga liječnika, International Rescue Committee, Save the Children i britanski Crveni križ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:31