SRCEDRAPAJUĆI PRIZOR

VIDEO: 'OVO ISKUSTVO JE RAZARAJUĆE...' Uginulo nekoliko tisuća albatrosa, veterinari ostali u nevjerici kada su zavirili u njihove utrobe

 
 Screenshot

Američki fotograf i filmaš Chris Jordan snimio je neke stravične fotografije koje prikazuju albatrose koje je doslovno ubila plastika na dalekom otoku usred sjevernog Pacifika.

Preminule ptice prikazane su s trbusima punima plastičnog otpada, a mlade ptice kako žive okružene gomilom smeća koje su donijeli valovi.

Jordanov cilj je upozoriti javnost na zagađenje plastikom koje je dosad ubilo na desetke tisuća ptica na atolu Midway koji je 3200 kilometara udaljen od najbližeg kopna. Nada se da će ovi šokantni prizori koji su isječci iz njegovog dokumentarnog filma Albatross, prisiliti ljude da se počnu misliti na svoje ponašanje i brinuti zbog plastike koja uzrokuje goleme probleme na svjetskoj razini.

Screenshot

- Plastici treba vječnost da se razgradi, a opet, mi ju bacamo nakon samo jedne uporabe. No moj cilj nije inspirirati pojedince, oni ne mogu napraviti promjenu. Tek kada 100 milijuna ljudi odluči napraviti nešto drugačije, tek tada ćemo svjedočiti promjeni - kazao je Jordan za Guardian.

Komentirajući dokumentarac, Rebecca Hosking, koja je posjetila atol dok je snimala za BBC, kazala je: - Svaki roditelj brine se za svoje dijete, a albatrosi prelaze velik put da nahrane svoje mlade. No hrane ih oštrom, toksičnom plastikom jer ju zamijene za lignje ili sipe na površini oceana. To je jezivo.

Hosking se prisjeća da su znanstvenici s pješčane obale prikupili četkice za zube, upaljače, čepove boca, kemijske olovke, pa čak i boce u obliku ribe u kojima uz sushi dolazi soja umak.

- Sve su to stvari koje koristimo svaki dan i nevjerojatno je što te ptice sve mogu pojesti - jedna je progutala cijelu tintu za printer.

Chris Jordan prvi put posjetio je otok u rujnu 2009. godine gdje je zatekao desetke tisuće mrtvih mladih albatrosa. Kazao je kako je postao fasciniran pticama jer nemaju prirodne predatore na Midwayu i stoga nisu pokazivale strah od ljudi.

Screenshot

Stoga im se mogao približiti i snimiti svoj dokumentarac koji je objavljen prošlog mjeseca.

Jordan je proveo puna 94 dana tijekom osam godina na Widwayu i snimio više od 400 sati materijala.

- Iskustvo je bilo razarajuće, ne samo da ovo označava patnju ptica već se reflektira na to kakvu naša kultura masovne potrošnje ima destruktivnu moć. Doživjeli smo ljepotu ptica i naučili čitati njihov govor tijela kako bi ih mogli snimati izbliza bez da ih uznemirujemo. Dopustili su nam da budemo svjedoci najdirljivijih trenutaka iz nevjerojatne blizine, da snimimo svaku fazu njihovog života, od rođenja do smrti - napisao je Jordan na web stranici dokumentarca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:15