FRANCUSKI CMROK

VIDEO: 'OVO JE LUDOST!' Uprava francuskog skijaškog resorta na meti oštrih kritika zbog odluke da helikopterom dopremi 60 tona snijega

 
 Youtube

Jedno skijalište u Francuskoj pomoću helikoptera je na skijaške staze bacilo 60 tona snijega kako bi barem malo produljili skijašku sezonu.

Bizarna odluka vodstva skijališta Luchon-Superbagnères naišla je na oštre kritike i zbog troškova takvog postupka i zbog njegova utjecaja na okoliš.

No, direktor Herve Pounau brani se da će se trošak višestruko isplatiti.

- Nećemo snijegom prekriti čitavo brdo, ali bez ovoga bismo morali zatvoriti velik dio skijališta. Tijekom praznika ovdje imamo mnogo početnika i djece koja uče skijati, kazao je Pounau.

Zbog nedostatka snijega od 28 skijaških staza ovoga resorta, otvoreno ih je tek šest. S obzirom da se temperature kreću oko 10 stupnjeva Celzija, snježnim topovima nije moguće prekriti niže spustove.

Zato je odlučeno da se dvama helikopterima snijeg s viših predjela prebaci niže.

- Ova operacija omogućit će nam još barem 15 zagarantiranih dana aktivnosti u našim skijaškim školama, rekao je Pounau.

No, Patrick Jimena, ekolog i bivši član lokalnog vijeća, zbog ovakve je odluke bijesan, a sam čin smatra ludošću.

- Ova budalaština se ne može opravdati! U vrijeme globalnog zagrijavanja, neki ljude prazne čamac žličicom dok se približava tsunami!, napisao je na svojem Facebook profilu. - Izabrani čelnici Haute-Garonne trebali bi dva puta razmisliti prije nego odluče podržati ovakvu ludost!

Ekolog Bastien Ho ovakav je potez nazvao kratkotrajnim odstupanjem koje se bori protiv globalnog zagrijavanja tako što mu doprinosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:26