SUSTAV AVANGARD

VIDEO: 'PA OVO JE POPUT METEORITA!' Putin se hvali novim hipersoničnim raketama: 'Ovo ne može presresti nijedan postojeći proturaketni sustav'

 
 Profimedia, Zuma Press - News

Rusi tvrde da su proizveli novi raketni sustav kojemu nijedan postojeći proturaketni sustav ne može ništa.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov rekao je gostujući na državnoj televiziji da je nove rakete nemoguće presresti.Sustav Avangard je testiran u srijedu, piše Sky News.

Opisuju ga kao 'hipersoničnu kliznu rampu' za ispaljivanje raketa koje lete brzinom 27 puta većom od brzine zvuka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nadgledao je prvo ispaljivanje raketa i potom ih usporedio s meteoritom.

Testiranje novog sustava obavljeno je na jugozapadu Rusije, a rakete su uspješno pogodile i uništile metu udaljenu gotovo 6.000 kilometara dalje, na krajnjem istoku zemlje.

- Ove rakete će svaki proturaketni sustav učiniti beskorisnim, kazao je Borisov.

Rusija je započela rad na projektu Avangard još 2002. godine nakon što se SAD povukao iz antibalističkog sporazuma s tadašnjim SSSR-om iz 1972. godine.

Predsjednik George W. Bush naredio je uspostavu novog dalekometnog raketnog sustava što je potez koji bi značio kršenje dogovora.

Bush je tada rekao da napetosti između SAD-a i Rusije više ne postoje i da su nakon napada 11. rujna najveća prijetnja 'teroristi koji napadaju bez upozorenja'.

Moskva se pobojala da bi novi američki raketni sustav mogao potkopati rusku nuklearnu silu, pa je Putin dvije godine kasnije objavio da Rusija radi na novom nadzvučnom oružju.

No, vojni ekspert za Rusiju, Pavel Felgenhauer, kazao je za BBC da su nove rakete 'čista propaganda'.

- Sustav Avangard koristi kliznu rampu koja se već prije koristila kako bi se zbunili obrambeni sustavi. No, taj dizajn ima velik rizik od raspada i nije baš precizan. Taj novi sustav uopće ne doprinosi ruskoj nuklearnoj sili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:00