RAJ ZA RONIOCE

VIDEO: PODVODNI GRAD LAVOVA Fascinantni prizori zaboravljene Atlantide na dnu jezera

 YouTube

PEKING - Na dnu umjetnog kineskog jezera Qiandao posljednjih 50-ak godina gotovo zaboravljen leži cijeli jedan grad.

Shi Cheng, poznat i kao Grad lavova, nekada je bio političko i gospodarsko središte istočne kineske provincije Zhejiang, no prije 53 godine potpuno je iseljen, a zatim postupno potopljen.

Završio je pod golemim akumulacijskim jezerom napravljenim za potrebe obližnje hidrocentrale.

Povijest ovoga grada kao da je ispričao Platon, opisujući kako je pod morem u samo jednom danu pred Herkulovim stupovima, odnosno morskim prolazom danas poznatim kao Gibraltar, nestao otok Atlantida.

Dok za Platonovom Atlantidom i danas mnogi tragaju, ali njezino postojanje nije sa sigurnošću utvrđeno, kineska Atlantida je sasvim realna, a stari dio nekadašnjeg Grada lavova skriva niz antiknih i izrazito dobro očuvanih arhitektonskih dragulja.

Lokalne su vlasti nakon pola stoljeća Shi Cheng odlučili pokušati izvući iz zaborava i pretvoriti ga u turistički raj. Potaknuti raznim podvodnim snimkama ronilaca, koje izgledaju uistinu zadivljujuće, došli su na ideju da turistima koji vole roniti ponude nezaboravni ugođaj kroz podvodno razgledavanje potopljenog grada.

Šef tamošnje turističke zajednice Qui Feng kaže da su za početak na dno jezera poslani ronioci da vide u kakvom je Shi Cheng stanju i kaže da je situacija dolje sjajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:52