NAPAD IZ 1980-IH

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE TRUMP RUGA ŽENI KOJA TVRDI DA JU JE KAVANAUGH NAPASTOVAO Pred stotinama okupljenih ismijavao njezino potresno svjedočenje

 
Donald Trump, Southaven, Mississippi, 2.10. 2018.
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump sinoć se u Mississippiju izrugivao Christine Blasey Ford, koja je prošlog tjedna rekla da ju je Brett Kavanaugh, koji je nominiran za suca Vrhovnog suda, seksualno napastovao kad je bila tinejdžerka. Kavanaugh je zanijekao da se to dogodilo.

Dok su stotine Trumpovih pristaša navijale, Trump je imitirao Ford kako svjedoči, živo opisujući nasilni seksualni ispad Kavanaugha početkom 1980-ih, no nekih se detalja više nije sjećala.

Samog Trumpa je najmanje 20 žena optužilo za nedolično seksualno ponašanje, no on je sve te navode negirao i odbio. No prošlog tjedna je Christine Blasey Ford nazvao vjerodostojnom svjedokinjom.

'Mislim da je njezino svjedočenje bilo vrlo uvjerljivo, a ona mi djeluje kao vrlo dobra žena, vrlo dobra žena', rekao je Trump.

Zatim joj se jučer na skupu rugao i ismijavao njezino svjedočenje, što je zabavilo mnoštvo u Southavenu u Mississippiju.

'Kako ste došli kući?'

'Ne sjećam se', imitirao je Trump njezino svjedočenje pred odborom.

'Kako ste došli tamo?'

'Ne sjećam se.'

'Gdje je to mjesto?'

'Ne sjećam se.'

Prije koliko godina se to dogodilo?'

'Ne znam.'

'U kojem naselju se to dogodilo?'

'Ne znam.'

'Gdje se nalazi ta kuća?'

'Ne znam', nastavio je Trump imitiranje njezina svjedočenja.

Trump je sve zaključio insinuirajući da je Ford zapravo dio stranačke zavjere.

'Oni uništavaju ljude, to su stvarno zli ljudi', rekao je Trump, prenosi The Guardian.

Ipak, Ford je neke stvari iz tog doba precizno opisala, poput ljudi iz Kavanaughovog društva.

'Nisam danas ovdje jer želim biti ovdje. Prestravljena sam. Ovdje sam jer vjerujem da je moja građanska dužnost reći vam što mi se dogodilo dok smo Brett Kavanaugh i ja bili u srednjoj školi', rekla je.

Kavanaugh je Trumpov drugi izbor za mjesto suca Vrhovnog suda. Glasovanje za Neila Gorsucha, čovjeka koji je njegov prvi izbor, prošlo je bez značajnijih kontroverzi. No Kavanaugha su preplavile optužbe za seksualno zlostavljanje. Osim Ford, optužile su ga još dvije žene koje su progovorile u javnosti o sumnjivim srednjoškolskim i studentskim danima.

Govoreći pod prisegom senatskog Odbora, Kavanaugh je zanijekao da ima problem s alkoholom, a zanijekao je i hvalisanje o svojim seksualnim pothvatima u srednjoškolskom godišnjaku.

U javnost su izašla i svjedočanstva nekih njegovih bivših kolega iz razreda koji su rekli da je on često pio.

Ford je u svojem svjedočenju u četvrtak opisala jednu kućnu zabavu koja se početkom 1980-ih održala u Washingtonu. Tada je, kaže, odgurana u spavaću sobu, gdje ju je pijani Kavanaugh držao, pipao, pokušao ju skinuti, zbog čega je ona strahovala za vlastiti život. Republikanci su insinuirali da se Ford možda ne sjeća dobro i da je Kavanaugha s nekim zamijenila, no ona je Senatu rekla da je sto posto sigurna da je baš on napadač.

Neki svjedoci tvrde da su neuspješno pokušavali kontaktirati FBI koji istražuje suca Kavanaugha

Nekoliko osoba s informacijama koje se odnose na optužbe protiv kandidata za američki Vrhovni sud Bretta Kavanaugha za spolno zlostavljanje kazalo je kako je neuspješno pokušavalo razgovarati s FBI-jem koji bi trebao ovoga tjedna dovršiti istragu protiv suca.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je pod političkim pritiskom zbog svoga kandidata, naložio je da FBI istraži suca nakon prošlotjednog saslušanja u Senatu na kojemu je sveučilišna profesorica Christine Blasey Ford opisala seksualni napad kojemu je 1982. na srednjoškolskoj zabavi bila izložena i u kojemu su, po njezinim tvrdnjama, sudjelovali Kavanaugh i njegov prijatelj Mark Judge.

Bjiela kuća je dala FBI-ju rok za istragu do petka.

Kavanaugh niječe optužbe za spolno zlostavljanje.

FBI je već razgovarao s Judgeom koji se takvog slučaja ne sjeća kao i još tri osobe s informacijama o optužbama koje je iznijela Ford te druga žena Deborah Ramirez.

Ramirez tvrdi da je Kavanaugh pred njom ogolio svoje genitalije dok su bili studenti na sveučilištu Yale.

Odvjetnici Christine Blasey Ford kazali su u utorak kako je ona ponudila punu suradnju FBI-ju koji na to nije uopće odgovorio.

"Neshvatljivo je da FBI provodi istragu o njezinim tvrdnjama bez da razgovara s njom, sucem Kavanaughom ili svjedocima koje smo idenitficirali u našim dopisima vama", napisali su odvjetnici u pismu ravnatelju FBI-ja Christopheru Wrayu.

Prema izvorima FBI je u nedjelju ispitao Deborah Ramirez i ona im je dala popis od 20 mogućih svjedoka.

Richard Oh, koji je studirao s Ramirez i Kavanaugh, kazao je da je kontaktirao ured FBI-ja u Denveru dva puta želeći svjedočiti u prilog iskazu koji je iznijela Ramirez. Oh je kazao kako nije jasno hoće li osoba s kojom je razgovarao prenijeti njegov iskaz timu koji vodi istragu.

I Mark Krasberg, koji je živio u dormitoriju s Kavanaughom na Yaleu, kazao je kako ni on nije bio uspješan u pokušaju da kontaktira prave ljude u FBI-ju kako bi pružio informacije koje podupiru riječi Debbie Ramirez.

Te tvrdnje su važne, ocjenjuje agencija, zbog toga što će se demokrati u Senatu najvjerojatnije žaliti da FBI nije dobio dovoljno vremena za primjerenu istragu optužbi protiv Kavanaugha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07