NEVIDLJIVI ČUVAR

VIDEO: Pogledajte uspješno vertikalno slijetanje novog borbenog lovca

Iako su to ranije mogli i drugi zrakoplovi novi lovac donosi i nevjerojatne letačke mogućnosti superiornije naoružanje te cijenu od 133 mil. dolara
 Sipa

Američki 'nevidljivi' lovac F-35B Lightning II prošlog je četvrtka, 18. ožujka, izveo prvo probno polijetanje s kratkim zaletom te vertikalno slijetanje ( STOVL - short takeoff/vertical landing).

Iako su to ranije mogli i neki drugi zrakoplovi, poput britanskog Harriera II, novi lovac iz Lockheed Martina uz tu sposobnost donosi i nevjerojatne letačke mogućnosti te superiornije naoružanje.

Pilot Graham Tomlinson, nekadašnji pilot britanskog Kraljevskog zrakoplovstva, izveo je polijetanje pri svega 150 kilometara na sat da bi nakon toga punu minutu na visini od 45 metara samo lebdio.

- F-35 predstavlja značajan napredak u usporedbi s Harrierom kojeg će zamijeniti - objasnio je Tomlinson.

General pukovnik George J. Trautman III istaknuo je kako je uspješan test F-35 lovca novi korak prema stvaranju cjelovite eskadrile STOVL letjelica koje će moći poletjeti i sletjeti gotovo bilo gdje.

- Mogućnost da djeluje i slijeće na bilo koji teren čini F-35 jedinstvenim lovcem koji će moći pomoći kopnenim snagama u svakom trenutku - napomenuo je Trautman.

'Savršen' lovac ima i 'savršenu' cijenu. Samo jedan primjerak ove nevjerojatne letjelice stoji čak 133.5 milijuna dolara, a dio je zajedničkog vojnog programa više zemalja nastalog u svrhu smanjenja troškova razvoja i proizvodnje novog oružja.

Unatoč probijanju rokova za čak godinu dana, konačni plan za stavljanje F-35 u aktivnu službu i dalje je jesen ove godine kada se očekuju i prvi treninzi pilota. Cilj svih zemalja uključenih u program je potpuno operativna eskadrila do 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:11