SKUPLJE OD VODE

VIDEO: POKRENULI UNOSAN BIZNIS Kanađani se lukavo dosjetili i Kinezima u bocama prodaju svježi zrak; prva pošiljka odmah je planula

 Twitter

Kanadska tvrtka koja je iz šale počela u boce spremati svježi zrak Rocky Mountainsa, doživjela je nešto posve neočekivano - proizvod je u Kini rasprodan u samo četiri dana, a sve zbog zagađenog zraka u toj zemlji.

Tvrtka Vitality Air osnovana je prošle godine u kanadskom gradu Edmontonu, no zrak su počeli prodavati u Kini prije manje od dva mjeseca.

‘Pošiljka od 500 boca svježeg zraka rasprodana je u četiri dana’, rekao je suosnivač tvrtke, Moses Lam, za britanski Telegraph . Nakon toga poslali su novu pošiljku od 4.000 boca od kojih je većina već kupljena.

Boce ‘napunjene’ zrakom u Nacionalnom parku Banff u sklopu veličanstvenog Stjenjaka prodaju se po otprilike 15 dolara što je u Kini otprilike 50 puta skuplje od boce mineralne vode.









Većina kupaca živi u velikim gradovima na sjeveroistoku i na jugu zemlje gdje su upozorenja o teškom zagaženju zraka postala uobičajena stvar. Državna novinska agencija Xinhua objavila je nedavno fotografiju gradskog centra koji se gotovo i ne vidi od smoga.

Ovo nije prvi put da kineski građani kupuju svježi zrak. Prošle je godine pekinški umjetnik Liang Kegang za 770 dolara prodao staklenku zraka koju je ‘napunio’ na poslovnom putu u Francusku. Multimilijunaš Chen Guangbiao 2013. prodao je niz limenki ispunjenih samo zrakom za manje od dolara po komadu.

Lam je priznao da su tvrtku pokrenuli iz vica, a čisti zrak prodaju u Sjevernoj Americi, Indiji i na Bliskom istoku. No, Kina je njihovo najveće tržište i kako je krenulo, interes ne jenjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:36