ISTRAGA TRAJE

VIDEO: POLICIJA OBJAVILA NOVU SNIMKU OSUMNJIČENOG ZA UBOJSTVO MLADE NOVINARKE 'Ovo je član nove IRA-e kojeg tražimo'

 
 Youtube screenshot

Detektivi koji istražuju ubojstvo novinarke Lyre McKee, koje se dogodilo u Sjevernoj Irskoj prošli tjedan, sumnjaju da je počinitelj stariji tinejdžer te su u petak uputili novi poziv lokalnoj zajednici za koju vjeruju da zna njegov identitet.

Ubojstvo novinarke McKee, koje je počinio militantni irski nacionalist za vrijeme nereda u Londonderryju, izazvalo je ogorčenost u pokrajini u kojoj je mirovni sporazum 1998. uglavnom dokončao tri desetljeća sektaškog nasilja u kojemu je život izgubilo oko 3600 ljudi.

Nova IRA, jedna od malobrojnih skupina koje se protive mirovnom sporazumu, rekla je da je jedan od njezinih članova ubio 29-godišnju novinarku u gradskoj četvrti Creggan u četvrtak, kad je pucao na policiju za vrijeme nereda koje je McKee promatrala.

Nagrađivana 29-godišnja novinarka, koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, kazao je u petak ujutro policijski dužnosnik.

Njezina se smrt dogodila nakon eksplozije autobombe u Londonderryju u siječnju, za koju policija također okrivljuje Novu IRA-u. Napadi su izazvali ogorčenost u pokrajini pod britanskom vlašću te povećali strahovanja da male marginalizirane militantne skupine nastoje iskoristiti političke napetosti prouzročene britanskom odlukom da napusti Europsku uniju.

Policija je u petak objavila snimku neposredno prije i nakon pucnjave na kojoj se vide trojica muškaraca koji su sudjelovali u neredima i jednoga identificirala kao naoružanoga napadača za kojeg vjeruju da je u kasnim tinejdžerskim godinama.

"Vjerujem da informacija koja nam može pomoći da odgovorne privedemo pravdi leži unutar zajednice. Potrebno je da javnost kaže tko je to", rekao je detektiv Jason Murphy novinarima.

Po njegovim riječima, oni koji su te večeri bili uključeni u nerede bili su tinejdžeri ili najviše dvadesetogodišnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 09:34