POBUNA U NEW MEXICU

VIDEO: POLICIJA RAZBJESNILA GRAĐANE Veliki prosvjedi nakon što su bez razloga izrešetali beskućnika

 YouTube

ALBUQUERQUE - U brdima u okolici Albuquerquea u američkoj saveznoj državi New Mexico dogodio se oružani incident koji je na ulice izveo veći broj građana gnjevnih na agresivno ponašanje lokalnih policajaca.

Policijski su službenici prije 15-ak dana satima pokušavali otjerati Jamesa Boyda, beskućnika koji se protuzakonito utaborio na jednom brdašcu. Njih desetak mu je prijetilo vatrenim oružjem, a on im je jedno vrijeme prijetio da će ih pobiti običnim malim kamperskim nožićem.

No, pred sumrak se smirio, a kako prikazuje snimka jednog od policajaca, koji je imao kameru na svojoj kacigi, činilo se da je spreman predati se. Ali baš su u tom trenutku policajci zapucali i Jamesa na mjestu ubili.

Policija ubila beskućnika tijekom ilegalnog kampiranja

Nakon toga su mu, iako je već potrbuške pao i jedva se trzao, vikali da izvoli baciti nožić, na njega su poslali službenog psa, a u konačnici su mu krenuli mrtvome stavljati lisičine.

Snimka je ubrzo osvanula na internetu i građane je toliko razbjesnila da su u nedjelju izašli na ulice.

Tijekom višesatnih prosvjeda bilo je i nereda - demonstranti su policajce gađali kamenjem, a njih je policija rastjerivala suzavcem.

U istragu čitavog incidenta, osim unutarnje policijske kontrole, uključio se i FBI. Na vidjelo je izašla i činjenica da je policija u New Mexicu od 2010. godine iz ovih ili onih razloga u raznim incidentima ubila 23 osobe, što je među najvećim brojkama u cijeloj Americi.

Tamošnje ministarstvo pravosuđa, neovisno o najnovijem incidentu, već godinu dana vodi istragu na temelju brojnih pritužbi građana koji se žale na pretjeranu uporabu sile i kršenje raznih prava.

'Dosta nam ih je. Prevršili su svaku mjeru, ljudi to više ne mogu podnijeti', kazao je jedan od prosvjednika Alexander Siderits (23).

Lokalna policija tvrdi da su sve radili po zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:21