#METOO PLAYLISTA

VIDEO: 'POTIČE NA SILOVANJE' Prestali emitirati božićni klasik i izbacili slavnu pjesmu iz etera

 
 Screenshot / Youtube

Jedna američka radio postaja uklonila je sa svije play liste poznatu božićnu pjesmu 'Baby It's Cold Outside' nakon što se nekoliko slušatelja požalilo na njezin nepriličan tekst koji je u neskladu s #MeToo pokretom, piše Independent.

Voditelj na radiju Star 102 iz Clevelanda u Ohiu, Glenn Anderson, potvrdio je da je njegov radio povukao pjesmu zbog, kako su rekli, 'manipulativnih i pogrešnih' stihova.

'Svijet u kojem živimo postao je vrlo osjetljiv na neke stvari i ljudi se lako vrijeđaju. No također, u svijetu gdje su mnoge zlostavljane žene zahvaljujući pokretu #MeToo napokon dobile pravo glasa, takvoj pjesmi nije mjesto', napisao je Anderson u svojem blogu.

Pjesmu u formi dijaloga je 1944. napisao Frank Loesser. U njoj muškarac pokušava nagovoriti ženu da ne ide kući po lošem vremenu već da umjesto toga ostane s njim.

Pjesma uključuje i stihove poput: 'Stvarno ne mogu ostati (Draga, ne odlazi)', 'Trebala bih reći ne, ne, ne (Mogu li ti prići bliže?) i, najproblematičniji, 'Reci, što je u toj čaši?'

Neki su rekli da je taj stih aluzija na pokušaj silovanja, dok drugi kažu da je se taj izraz tridesetih godina prošlog stoljeća mogao protumačiti kao 'Govorim istinu'.

Sondra Miller, predsjednica Kriznog centra za silovanja u Clevelandu, kaže kako ta pjesma 'pomiče granice pristanka'.

'Ženski lik u pjesmi govori 'ne', dok se muški lik pita 'Znači li to 'ne' zapravo 'da'? Mislim da je svima 2018. godine jasno da je pristanak 'da', a ako ti netko kaže 'ne' onda odmah prestaneš s tim što si radio.'

Radio Star 102 pokrenuo je i online anketu u kojoj je pitao slušatelje što misle o toj pjesmi i većina je odgovorila da bi pjesmu i dalje voljeli slušati u njihovom eteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:58