POŽARI

VIDEO: PRAVOSLAVNE CRKVE NA USKRS PLANULE NA TRI KONTINENTA Izgorjela i 160 godina stara katedrala na Manhattanu: 'Ovo ne može biti slučajno'

 Steven Puppo/Twitter

Pravoslavna crkva stara 160 godina u New Yorku potpuno je uništena nakon što se na pravoslavni Uskrs u nedjelju u još nejasnim okolnostima zapalila i izgorjela.

Crkva sv. Save koja se nalazi na Manhattanu zapalila se oko 19 sati po lokalnom vremenu, a policija još ne zna kako je požar započeo. Glasnogovornik njujorških vatrogasnih postrojbi rekao je da se vjeruje da je požar započeo na prvom katu katedrale koja je prema informacijama bila prazna u tom trenutku. Izvještaja o ozlijeđenima za sada nema.

















'Osjećam se kao da živim u nekoj noćnoj mori', rekao je Đokan Majstorović, svećenik koji je pokušao prići crkvi prije nego što su ga vatrogasci u tome spriječili.

Stupanj oštećenosti crkve trenutno nije poznat, no fotografije ljudi koji su svjedočili požaru sugeriraju da je potpuno uništena.









Osim u New Yorku, u nedjelju su zapaljene i pravoslavne crkve u Sydneyju, Melbourneu i na sjeveru Rusije, što je nagnalo na sumnju da nije riječ o slučajnosti, iako zasad nema nikakvih informacija koje bi to potvrđivale. Tako većina srpskih dnevnika u izdanjima od utorka na naslovnim stranicama donosi fotografije izgorjelih bogomolja uz izraze sumnje u slučajnost požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:25