NAKON 38 GODINA

VIDEO: PROBUDIO SE OPASNI VULKAN NA ISTOKU SALVADORA Zbog erupcije evakuirano 2.000 ljudi

Predsjednik Mauricio Funes u nedjelju kasno navečer putem radija upozorio je stanovnike da je, usprkos smirivanju, ovih dana moguć nastavak seizmičkih aktivnosti
 AFP

SAN SALVADOR - Oko dvije tisuće ljudi evakuirano je u nedjelju na istoku Salvadora zbog erupcije vulkana Chaparrastiquea koji je počeo izbacivati pepeo.

Vulkan visok 2.330 m počeo je eruptirati u nedjelju oko 17.30 sati po srednjoeuropskome vremenu, pa su vlasti otkazale desetke letova zrakoplova u nekim dijelovima te malene srednjoameričke zemlje. Zasad nema dojava o žrtvama.

Erupcija vulkana trajala je oko dva i pol sata, izvijestilo je ministarstvo okoliša.

Predsjednik Mauricio Funes u nedjelju kasno navečer putem radija upozorio je stanovnike da je, usprkos smirivanju, ovih dana moguć nastavak seizmičkih aktivnosti.

Vulkan je u erupciji izbacio gust oblak plina i pepela na visinu veću od 5.000 metara. Kamenje izbačeno iz utrobe zemlje padalo je u krugu od 10 km oko vulkana, rekao je.

Erupcija nije prouzročila "žrtve ni veću štetu", dodao je Funes.

Vjetar bi mogao donijeti dim i pepeo sve do Tegucigalpe, prijestolnice susjednog Hondurasa, upozorio je Jorge Melendez, direktor civilne zaštite.

Chaparrastique, 140 km sjeveroistočno od prijestolnice San Salvadora, najaktivniji je od 23 vulkana u zemlji, ali od 1976. nije eruptirao.

Potresi su česti u Salvadoru koji je smješten na takozvanom pacifičkom vatrenom prstenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:03