ŽIVOTNA DRAMA

VIDEO: PRVA DAMA SIRIJE NA DRŽAVNOJ TELEVIZIJI 'Hvala Bogu, gotovo je. Potpuno sam pobijedila rak, iako je proces bio mučan, težak i kompliciran'

 
Asma al-Asad na službenoj fotografiji povodom intervjua na državnoj televiziji
 Profimedia, AFP

Neobičan prizor za orijentalnu despociju: supruga šefa države na javnoj televiziji opisuje svoju borbu s tumorom dojke. Mjesto radnje: Damask, Sirija.

Asma al-Asad (44), supruga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, objavila je u intervjuu državnoj televiziji da je nakon godinu dana liječenja pobijedila rak dojke, piše Slobodna Dalmacija.

– Moje putovanje je završilo, sa svim njegovim bolom i zamorom (...). Hvala Bogu, gotovo je. Potpuno sam pobijedila rak, iako je proces bio mučan, težak i kompliciran – rekla je prva dama Sirije, dodavši da se liječila u bolnici u Damasku, gdje je operirana u siječnju.

U razgovoru je pohvalila podršku koju su joj u proteklom razdoblju pružali djeca, roditelji i suprug, istaknuvši da je njezin životni partner "bio uz nju tijekom ovog iskušenja".

Ovakav stupanj transparentnosti, kad je riječ o zdravstvenom stanju visokih državnih dužnosnika i njihovih najbližih, vrlo je rijedak u nasljednim autokracijama arapskog svijeta. Štoviše, nema ga ni u svim zemljama zapadnoga kruga.

Teško je zamisliti da bi supruga nekog drugog arapskog lidera ovako otvoreno govorila o svojoj bolesti. To potvrđuje terensku činjenicu da Asadova Sirija – bez obzira na demoniziranje te zemlje u zapadnim medijima – spada u najliberalnije i najsekularnije režime na Bliskom istoku.

Umjesto burki - štikle

O tome govori i potpuno zapadnjački "outfit" prve dame Sirije u TV nastupu, kao i novinarke koja ju je intervjuirala. Asma ima bijelu haljinu kratkih rukava, a novinarka crne hlače i svijetlu bluzu bez rukava. Umjesto marama ili burki, obje nose – štikle. Možete li zamisliti neku drugu arapsku zemlju u kojoj bi se predsjednikova žena pojavila u javnosti u takvom izdanju? Saudijska Arabija?

Valja podsjetiti i da je prva dama Sirije prije točno godinu dana, čim je doznala da boluje od maligne bolesti, odmah obavijestila sirijsku javnost.

This handout picture released by the Syrian Presidency Facebook page on August 8, 2018, shows President Bashar al-Assad (L) sitting next to his wife Asma as she begins treatment for early-stage breast cancer at a hospital in the capital Damascus., Image: 381683067, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
Profimedia, AFP
Asma i Bašar al-Asad prilikom njezinog prvog primanja kemoterapije nakon objave bolesti

Tada je Asadov Ured na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj Asma al-Asad, odjevena u traperice i tenisice, sjedi u bolničkoj prostoriji za kemoterapiju s intravenskim dripom u ruci, dok kraj nje sjedi suprug Bašar.

Ta je lanjska fotografija ukazala na pukotine u zapadnjačkoj medijskoj propagandi, koja od početka arapskog proljeća iz 2011. nastoji uvjeriti svoju javnost da je Asadova Sirija mračno diktatorsko carstvo: kakav je to diktator koji dopušta da cijeli svijet dozna za potencijalno smrtonosnu bolest svoje žene? I kakav je to diktator čija žena, sunitska muslimanka, na svaki Božić i Uskrs odlazi u kršćanske crkve u Damasku i tamošnjim kršćanima čestita blagdane? Nema puno takvih primjera u arapskom i općenito muslimanskom svijetu.

'Ruža iz pakla'

Baš zbog takvih "sličica iz života", mnogi analitičari Asmu al-Asad drže jednim od najvećih simbola sekularne Sirije. Danas, u eri hajke na Asada – kad i samu Asmu zapadni mediji krste "Prvom damom pakla" – to zvuči nestvarno, ali panegirici na Asmin račun potječu upravo sa Zapada. Oni koji je danas zovu "Prvom damom pakla" nekoć su je zvali "Pustinjskom ružom".

FILE PHOTO: Asma al-Assad, wife of Syrian President Bashar al-Assad, reacts during the graduation ceremony of professors from Damascus University, who will work at the Syrian Organisation for Persons with Disabilities, in Damascus, Syria December 3, 2018. REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo
Omar Sanadiki / REUTERS
Asma al-Asad 2018.

Imidž mlade, obrazovane i elegantne Britanke – koja tečno govori engleski, arapski, francuski i španjolski – pridonio je da bračni par Asad prvih deset godina svoga braka bude pravi mezimac Zapada. Samo nekoliko mjeseci prije arapskog proljeća američki magazin Vogue objavljuje veliki intervju s Asmom, već u naslovu je titulira "Pustinjskom ružom", te je opisuje kao "najsvježiju i najprivlačniju od svih prvih dama" arapskog svijeta, a Asadove predstavlja kao demokratski par koji je Siriju učinio najsigurnijom zemljom Bliskog istoka, piše Slobodna Dalmacija.

A onda je došlo arapsko proljeće. Sva islamistička bagra svijeta – od ISIL-ovih koljača do koljača Al-Qa'ide – uz obilnu pomoć Zapada, nasrnula je na Asadovu Siriju, a krenula je i propagandna mašinerija: Bašar odjednom postaje "diktator koji ubija napaćeni narod", a Asma postaje "Prva dama pakla". Dobro došli u inverznu stvarnost!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:11