DRAMA NA HAVAJIMA

VIDEO: PRVE SNIMKE IZNAD PODIVLJALOG VULKANA POTPUNO ZAPREPASTILE ZNANSTVENIKE Dronom snimljene nevjerojatne promjene, geolozi u šoku: 'Sve je moguće'

 
 USGS

Znanstvenici na Havajima dignuli su dron u zrak kako bi snimili promjene koje je izazvao podivljali vulkan Kilauea i ono što je zabilježeno na snimkama potpuno je zbunilo geologe. Oni tvrde da su brojne eksplozije potpuno transformirale glavni krater, uočene su brojne nove pukotine, a rezultat nastalih promjena mogla bi biti - razorna eksplozija.

Kilauea je u posljednjih mjesec dana doslovce uništila život lokalnih stanovnika, većina otoka je evakuirana i, kako stvari sada stoje, ti nesretni ljudi neće se tako brzo vratiti doma. Lava je već progutala nekoliko desetaka objekata, a tlo na glavnom otoku toliko je nestabilno da nitko ne zna gdje će se pojaviti nove pukotine...

U svakom slučaju dron Američkog geološkog instituta snimio je dramatične promjene u krateru koje su iznenadile i same znanstvenike. Krater Halema‘uma‘ bi se mogao urušiti, a mnogi ostaci još uvijek blokiraju paru. Također, na tlu je zamijećena velika količina žute sumporne supstance, ali i goleme blokove kamenja na rubu kratera.


Međutim, ono što je najviše zapanjilo znanstvenike je golemo 'jezero lave' koje je danas potpuno prazno. Štoviše, to područje se s vremenom povećalo, ali lave više nema.

Kyle Anderson, ugledni geofizičar, ni sam nije siguran što to sve skupa znači. Izbjegao je dati odgovor jesu li to znakovi da je gotovo s erupcijama ili je to znak da Havaji mogu očekivati još veći pakao.

- Ne usudim se dati dugoročnu prognozu, u ovom trenutku ne znam što bi rekao. Da, postoji velika mogućnost da se dogodi razorna erupcija, ali isto tako postoji mogućnost da ostaci kamenja na duži rok blokiraju vulkan. To bi moglo značiti da je gotovo s erupcijama - rekao je Anderson za britanski express.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:44