FATALNA DIJAGNOZA

VIDEO: PRVE SNIMKE TEŠKO BOLESNOG IVANA MILATA Neprepoznatljivi serijski ubojica pod visokim mjerama osiguranja prebačen u zatvorsku bolnicu

 
Ivan Milat (u sredini), arhivska fotografija iz 1996.
 Reuters

Australski serijski ubojica Ivan Milat (74) prebačen je iz bolnice u Sydneyju u zatvor Long Bay, a operacija transfera je izvedena pod visokim mjerama sigurnosti.

Djelovao je krhko i slabašno dok je napuštao bolnicu Princ od Walesa. Medicinska sestra u pratnji policajaca gurala ga je u kolicima nešto iza podneva. Sa sijedom kosom, brkovima i bradom, vidno mršaviji, izgledao je neprepoznatljivo.

Ivan Milat, čiji je otac Stjepan u Australiju emigrirao iz Hrvatske, prebačen je natrag u zatvor u konvoju u dva identična vozila koja je nadlijetao helikopteru. Vlasti ništa nisu prepuštali slučaju. Imao je okove na zglobovima ruku i nogu dok su ga prebacivali iz bolnice u vozilo, a zatim iz vozila u zatvorsku bolnicu Long Bay koja će biti njegov novi, vjerojatno posljednji dom.

Kao što smo već pisali, Ivan Milat smrtno je bolestan, zbog čega se više neće vraćati u zatvor. Boluje od tumora u uznapredovalom stadiju koji je metastazirao na grlo i želudac.

U ponedjeljak je iz kaznionice Goulburn Supermax prevezen do bolnice Prince of Wales u Sydneyju. Inicijalno je išao na pregled, ali kad je ustanovljena ozbiljnost njegove bolesti zadržan je u bolnici.

- Nisam iznenađen njegovom dijagnozom, u samo dva mjeseca smršavio je s 88 na 66 kilograma. K tom je i zadnjih godinu dana pokazivao znakove demencije - rekao je za Daily Telegraph Milatov nećak Alistair Shipsey, čija majka Diane je sestra osuđenog ubojice.

Prije samo tjedan dana njegov ujak mu je poslao i pismo iz zatvora u kojem je pisao o problemima sa želucem.

- Ivan je govorio da ima problema sa želucem i da ne može zadržati hranu koju je pojeo - rekao je Shipsey i dodao da je njegov ujak bio dobro raspoložen usprkos problemima.

- Liječnici su ga pregledali još u zatvoru, a ako zaista boluje od tumora koji je neizlječiv, to će će biti veliki šok. Mi svi volimo Ivana - ispričao je Shipsey koji, kao i većina Milatove obitelji, smatra da je njegov ujak nevin. Kako piše Daily Mail, Milata je u zatvoru navodno posjećivao njegov brat Wally.

Australski mediji još su ranije pisali da Milat boluje od jednog oblika anoreksije, što je bilo vezano uz niz štrajkova glađu s kojima bi krenuo svaki put kad zatvorska uprava ne bi udovoljila njegovim zahtjevima.

Milat je 1996. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva sedam putnika, takozvanih "backpackera" koji su imali između 19 i 22 godine. Sve njih Milas je ubio između 1989. i 1993., godine, a ostaci su im nađeni u šumi Belanglo, koja se nalazi južno od Sydneyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:52