ULTRA-BRZI ZRAKOPLOV

VIDEO: PUT OD LONDONA DO NEW YORKA ZA SAT VREMENA Airbus predstavio viziju aviona koji leti 4,5 Macha

 Screenshot/YouTube

Registriranje patenata vezanih uz zrakoplovnu industriju i nije neki indikator u kojem će se smjeru kretati razvoj aviona, no gotovo uvijek potakne maštu o letjelicama budućnosti.

Upravo se to dogodilo nakon što je Airbus registrirao patent za nadzvučni 'ultra-brzi' zrakoplov koji bi putovanje od Londona do New Yorka svladao za nevjerojatnih sat vremena, putujući još nevjerojatnijom brzinom od 4,5 Macha (četiri i pol puta brzine zvuka).

Pri toj brzini čak i putovanje oko svijeta, recimo od Pariza do San Francisca ili od Tokija do Los Angelesa, bi bilo gotovo kroz tri sata.

Koncept, koji ne sliči na niti jedan zrakoplov koji smo do sada imali priliku vidjeti, uključuje turbomlazne i raketne motore koji bi u prašini ostavili i slavni Concorde.

Raketni motori upalili bi se nakon turbomlaznih motora, koji se koriste za taksiranje i polijetanje, te bi pogurnuli letjelicu do nadzvučnih brzina.

Jednom kada zrakoplov postigne visinu za krstarenje od 35 kilometara raketni motori se zatvaraju i uključe se nabojno-mlazni motori koji osiguravaju nastavak visoko nadzvučnog leta.

Dizajn, navodi Airbus, također smanjuje buku pri probijanju zvučnog zida jer se u tom trenutku letjelica nalazi okomito te se zvuk ne širi prema tlu.

Video korisnika PatentYogi detaljno objašnjava koncept koristeći animiranu grafiku.

Ovo nije prvi put da je Airbus patentirao ideju koja je daleko od realnosti. Prošle godine patentirali su 'leteći tanjur'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:41