BIJES ZBOG DEPORTACIJE ROMA

VIDEO Reding: Francuska je rasistička država

Sada je stvarno dosta, rekla je ljutito Reding u sjedištu Europske komisije i lupila šakom o stol

BRUXELLES - Europska komisija zaprijetila je Francuskoj tužbom zbog deportacija Roma, koje je potpredsjednica Komisije i povjerenica EU za pravosuđe Viviane Reding danas usporedila sa stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu.

Nema posebnog tretmana

Reding je rekla da je zaprepaštena postupcima pariške vlade “koji stvaraju dojam da se ljudi premještaju iz jedne članice EU u drugu samo zato što pripadaju manjini”.

- Ovo je situacija kakvu nisam mislila da će Europa ponovno vidjeti nakon Drugog svjetskog rata - rekla je Reding te dodala da je “osobno uvjerena da Komisija neće imati izbora nego prijaviti Francusku”. Vlada Nicolasa Sarkozyja ima još nekoliko dana da predstavi svoje argumente, rekla je Reding, ali i poručila da je njezino strpljenje pri kraju.

- Sad je stvarno dosta - rekla je ljutito na konferenciji za novinare u sjedištu Europske komisije i lupila šakom po govornici. - Ni jedna država članica ne može očekivati poseban tretman kada su u pitanju fundamentalne vrijednosti i europski zakoni - dodala je.

Dopis o Romima

Posljednjih tjedana francuske su vlasti srušile više od stotinu ilegalnih romskih naselja te deportirale više od tisuću Roma, uglavnom rumunjskih i bugarskih državljana. Kao građani EU, rumunjski i bugarski Romi imaju pravo ući u Francusku, ali za rad im i dalje trebaju dozvole, baš kao i za dugotrajniji boravak. No, Reding smatra da se pravila primjenjuju diskriminatorno.

Reding je bila bijesna i na dvojicu Sarkozyjevih ministara koji su joj dali garancije da se Rome ne diskriminira, da bi potom u medijima osvanuo dopis kojim vlada od regionalnih dužnosnika traži da ubrzaju akcije protiv ilegalnih romskih naselja.

- To nije malen prijestup u situaciji od ovakve važnosti. Nakon 11 godina iskustva u Komisiji, mogu ići još dalje: ovo je sramota - rekla je.

U ponedjeljak je ministarstvo unutarnjih poslova izdalo novi dopis o uklanjanju ilegalnih naselja, ali u kojem se Romi ne spominju, a francusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je “zaprepaštenje, to je najmanje što možete reći”, na povjereničine izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:23