ORUŽJE BUDUĆNOSTI

VIDEO Roboti prestigli ljude: Četveronožni robot 'Cheetah' američke vojske trčao brže od Bolta

Cheetah je postigao brzinu od 45,54 kilometara na sat bez gubitka stabilnosti. Najbrži čovjek na svijetu, Usain Bolt, postigao je najveću brzinu od 44,71 kilometar na sat
 YouTube

BOSTON - Najnovija verzija Pentagonovog robota Cheetah (Gepard) uspjela je trčati brže od čovjeka.

Prilikom nedavnog testiranja poboljšanog prototipa, Cheetah je postigao brzinu od 45,54 kilometara na sat bez gubitka stabilnosti. Najbrži čovjek na svijetu, Usain Bolt, postigao je najveću brzinu od 44,71 kilometar na sat 2009. godine prilikom postavljanja svjetskog rekorda.

Najnoviji prototip još uvijek se napaja iz vanjskog izvora uz pomoć visećih kablova, no Boston Dynamics, tvrtka koja za Pentagon radi na razvoju naprednih robota, vjeruje da će testirati terensku verziju robota početkom 2013. godine.

- To što smo postigli 45 km/h na pokretnoj traci bio je izazov i veliko postignuće, na čemu čestitam našem timu stručnjaka za robotiku, rekao je Dr. Alfred Rizzi, tehnički voditelj projekta Cheetah.

- Naš pravi cilj je stvoriti robota koji se slobodno kreće na otvorenom terenu i trči brzo. Upravo gradimo verziju za otvoreni teren koju zovemo WildCat (divlja mačka), koja bi trebala biti spremna za testiranje početkom iduće godine, rekao je Rizzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:48