SNIMKA IZ UTROBE ZEMLJE

VIDEO: Rudari su omršavljeli, obrasli u brade i goli do pasa, ali dobre volje

Obitelj jednog od rudara tužila je upravu rudnika zbog sigurnosnih propusta
 AP

SANTIAGO - Čileanska državna televizija emitirala je sinoć videosnimku rudara zatočenih u rudniku San Jose, na kojoj ih se može vidjeti gole do pasa i omršavjele, ali u dobrom raspoloženju.

Zajednički dogovor

Snimka napravljena kamerom koja je kroz maleni šaht spuštena u njihovo utočište na 700 metara dubine detaljno je prikazala okruženje u kojem će rudari provesti iduće tjedne. Jedan od rudara bio je vodič, pa je kameru sproveo kroz sklonište od 50 četvornih metara i kroz okolne hodnike rudnika.

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: Utrka za spas zarobljenih rudara

Po snimkama, rudari očito imaju dovoljno prostora da se kreću i legnu na odmor, a vodič je pokazao i mjesto gdje se okupljaju radi molitve i dogovora o sljedećim potezima.

- Sve smo organizirali - rekao je ponosno u kameru. Neki od rudara nosili su rudarske kacige, a kada bi se kamera okrenula prema njima, nasmijali bi se i pokazali dignuta dva prsta, znak pobjede. Jedan dio snimke pokazao je rudare kako pjevaju nacionalnu himnu.

Nije bilo ljestava

U međuvremenu je objavljeno da tvrtka San Esteban, u čijem vlasništvu je rudnik, ne čini ništa da ih spasi. Tvrtka je, navodno, blizu bankrota i nema opremu ni sredstva da sudjeluje u operaciji spašavanja. Obitelj jednoga od rudara tužila je upravu tvrtke jer su nakon nesreće koja se dogodila u San Joseu 2008. ponovno otvorili rudnik, ali bez zadovoljenih sigurnosnih standarda. Ranije je objavljeno da su rudari rekli kako su pokušali pobjeći kroz izlaz za evakuaciju, ali da tamo, suprotno pravilima, nije bilo ljestava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 22:42