StoryEditor
PUT OD 5000 KM

VIDEO: RUSKA POLICIJA UHITILA ŠAMANA KOJI JE PJEŠICE KRENUO IZ SIBIRA PREMA MOSKVI Želio je istjerati vraga iz Putina

 
šaman Aleksander Gabišev
 Screenshot

Sibirskog šamana koji je pješice krenuo na dug put do Moskve kako bi istjerao vraga iz predsjednika Vladimira Putina uhitila je ruska policija, doznaje se u četvrtak.

Policija Burjatije, ruske republike u istočnom Sibiru, objavila je da je u noći na četvrtak uhitila šamana Aleksandra Gabiševa na autocesti blizu Bajkalskog jezera. Vraćen je u rodnu Jakutiju, gdje ga traže zbog počinjenja zločina, dodala je policija.

Aleksander Gabišev krenuo je u ožujku pješice kroz najveću zemlju svijeta i planirao je 2021. stići u Moskvu. Želja mu je bila da kad jednom dođe u glavni grad istjera vraga iz Putina.

 

Posljednjih tjedana na putovanju dugom 5000 km između Jakutska i Moskve pridružila mu se malena skupina sljedbenika, uvjerenih ili zabavljenih njegovim izjavama o ruskom predsjedniku. O šamanu je snimljeno nekoliko reportaža objavljenih na ruskim državnim kanalima pa je imao problema s lokalnim vlastima.

Aleksej Navaljni, glavni protivnik Kremlja, šalio se posljednjih dana s reakcijom vlasti.

- Putin se boji, drhti i viče 'Moj bože, spasi me tog šamana, što ako stvarno iz mene istjera vraga?'.

U kolovozu je dolazak šamana u Ulan-Ude, glavni grad Burjatije, izazvao nemire. Drugi šamani zabranili su mu ulazak u grad, a nekoliko njegovih sljedbenika uhićeno je.

Šamanizam, spiritističko-magijski oblik religije, nekoć široko prakticiran u izoliranim područjima Sibira i Dalekog istoka, temelji se na vjerovanju u duhove kao gospodare svijeta i bio je zabranjen u sovjetsko doba te prakticiran potajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2020 00:52