ŠIVELUČ NA KAMČATKI

VIDEO: RUSKI VULKAN IZBACIO STUP PEPELA OD 10 KILOMETARA Mogući su poremećaji u zračnom prometu, nema opasnosti po zdravlje stanovnika

 
Erupcija Šiveluča 2013.
 Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Vulkan na ruskom dalekom istoku u nedjelju je izbacio stup pepela visok čak 10 kilometara, izvijestili su u nedjelju ruski istraživači upozorivši na moguće poremećaje u zračnom prometu.

Nove erupcije vulkana Šiveluč na poluotoku Kamčatki mogle bi rezultirati još višim stupom pepela, čak i do 15 kilometara, upozoravaju vulkanolozi Kamčatske skupine za djelovanje u slučaju erupcije vulkana (KVERT).

Podsjetili su da je vulkan još srijedu 2. listopada izbacio stup pepela visok 9 kilometara.

Pripadnici civilne zaštite izvijestili su da nema opasnosti po zdravlje stanovnika te udaljene regije.

Naime, pepeo se već proširio nekoliko stotina kilometara iznad Beringova tjesnaca, koji razdvaja Rusiju i američku saveznu državu Aljasku.

Na Kamčatki, poluotoku na sjeveru Tihog oceana nalazi se oko 160 vulkana, no samo ih je dvadesetak aktivno. Vulkan Šiveluč je najsjeverniji aktivni vulkan na poluotoku i jedan od najvećih. Vulkan zauzima 1300 kilometara prostornih, a visina mu je 3283 metra.

UNESCO je vulkane Kamčatke stavio na popis svjetske baštine.

Godine 2010. na Islandu je erumpirao vulkan Eyjafjallajökull. Pepeo se proširio po cijeloj regiji zbog čega je neko vrijeme bio obustavljen zračni promet u sjevernoj i srednjoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2021 16:54