'OKUPIRANI' JO NESBOA

VIDEO: SERIJA RAZBJESNILA RUSIJU 'Priča o Putinovoj okupaciji Norveške još će pojačati napetosti između Rusa i Zapada'

Na norveškoj televiziji uskoro kontroverzna serija Okupirani koja je već izazvala napetosti u odnosima Rusije i Norveške
 YouTube

Norveška tv postaja TV 2 krajem rujna kreće s prikazivanjem jedne od najskupljih (gotovo 10 milijuna eura), ali i najkontroverznijih serije u svojoj povijesti - “Okkupert” (“Okupirani”), za koju je scenarij napisao najpoznatiji živući norveški pisac krimića Jo Nesbo. Tema serije je – ruska okupacija Norveške! Već je trailer izazvao takvu gužvu u norveško-ruskim odnosima da je rusko veleposlanstvo u Oslu poslalo bijesnu prosvjednu notu, a neki norveški analitičari i povijesničari govore kako će serija postojeće napetosti između Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini, još više zakomplicirati.

Ukratko, o čemu se radi u seriji? Na vlast u Noveškoj dolazi radikalna ekološka stranka koja obustavlja vađenje i proizvodnju nafte i plina u Sjevernom moru. Taj potez izaziva Kremlj na vojnu reakciju i ruska vojska okupira Norvešku te preuzima kontrolu nad svim nalazištima i bušotinama nafte i plina. Već u traileru se mogu uočiti sve fobije, predrasude i stereotipi o Rusiji i Putinu, koji se zadnjih mjeseci pojavljuju u skandinavskoj i baltičkoj javnosti, opisuju seriju moskovski mediji.

Pogledajte trailer serije

Redatelj Okupiranih Erik Skjoldbjærg kaže kako to nije “serija o Rusima, nego o reakcijama i osjećajima Norvežana na tu fiktivnu situaciju!” Inače, serija je prvo bila predložena državnoj tv postaji NRK koja je odbila realizirati taj delikatni politički projekt. No, interes prema seriji već je počeo rasti pa su je, na neviđeno, već otkupili u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj, Danskoj, Španjolskoj i Belgiji.

Zanimljivo da u seriji glumi i litvanska glumica Ingeborg Dapkunaite, koja se proslavila u filmovima velikog Putinovog obožavatelja i osvajača Oscara, ruskog režisera Nikite Mihalkova ("Ispijeni suncem"), te je dobila svojedobno i najveću rusku filmsku nagradu Nika za film “Podmoskovske večeri”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:44