KALIFAT U SIRIJI

VIDEO: SIRIJKE SAKRILE KAMERU POD BURKOM PA SNIMILE SVAKODNEVICU U SRCU IS-a Jezivi detalji života pod terorom islamista

'Žudim da skinem burku i crninu koja nas pokriva. Ništa nije važnije od slobode'
 Screenshot

Dvije hrabre Sirijke skrivenom kamerom snimile su život u Raqqi, gradu na sjeveru Sirije kojim vladaju teroristi Islamske države. Znale su da će ih ubiti ako ih otkriju, javlja švedski Expressen TV, koji je od njih naručio video.

Potpuno prekrivene od glave do pete, s velom preko lica, kupovale su u dućanima, vozile se taxijem i šetale ulicama, a kamere su snimile napušteni grad s malo automobila i naoružanim muškarcima koji su šetali naokolo.

- Svi su otišli, jer su zračni napadi na Raqqu sve češći i snažniji. Strani borci su postavili kontrolne točke gdje uzimaju osobne iskaznice Sirijcima i koriste ih kako bi prešli u Tursku - govori jedan od Sirijki.

Video prikazuje i ruševine džamije Uwais al-Qarni, koja je bila vrlo važna i šijitima i sunitima. Dok prolazi kraj armenske katoličke crkve prepoznatljive po svojoj arhitekturi, jedna od žena zapaža kako ju je ISIS pretvorio u glavno policijsko sjedište.

Kroz video jedna od njih, koja se predstavila kao Oum Mohammad, prisjeća se nasilju kojem su svjedočile, uključujući obezglavljenje jednog mladića.

- Vidjela sam ga kako sjedi na zemlji. Krvnici su bili poredani, svi odjeveni u crno - kazala je kako je pokušala gledati smaknuće, no nije mogla.

- Smaknuli su ga mecima, oskvrnuli tijelo, odsjekli mu glavu, a onda ju nabili na kolac kojeg su svima 'prezentirali' na kružnom toku - prisjetila se jedna Sirijka, pa kazala kako su znali odsijecati glave pa ih staviti na cestu i prisiliti da automobilima toliko puta pređu preko njih da ništa ne bi ostalo.

Žena je kazala kako je ISIS uveo strog islamski zakon u grad koji je bio smatran najliberalnijim u Siriji.

Sada navodne homoseksualce ubijaju, žene su izgubile mnoga svoja prava i moraju prekrivati svoja tijela i lica.

- Sve volimo pokazivati svoja lica. No tu smo opciju izgubile. Izgubile smo našu ženstvenost - kazala je Oum Mohammad.

Kako bi to dokazala, ušla je u jedan dućan kako bi kupila boju za kosu, a na kutijama su svim ženama lica bila pošarana crnim markerom.

Na skrivenoj kameri pokazani su i dijelovi Raqqe gdje su živjeli bogati ljudi prije nego li im je ISIS istjerao. Sada strani borci i njihove obitelji žive u tim kućama, objašnjava žena.

- Dolaze iz Kazahstana, Afganistana, tu su i Saudijci, Europljani, Francuzi, no većina je iz Saudijske Arabije - priča Oum Mohammad koja se nada da će jednog dana biti slobodna.

- Žudim da skinem burku i crninu koja nas pokriva. Ništa nije važnije od slobode - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2020 11:38