TRAGIČAN TREND

VIDEO: SIROMAŠTVO I OČAJ TJERAJU IH NA NAJGORE Svoju djecu ostavljaju u pretrpanim, tužnim domovima

 Screenshot

Mnogi roditelji u Kini, pritisnuti neimaštinom ili teškom bolešću djeteta s kojom se ne mogu i ne znaju nositi, svoju djecu predaju u domove. Naime, u toj je državi zabranjeno napustiti vlastito dijete pa oni koji se ipak nađu u toliko očajnoj situaciji traže pomoć na ovim tužnim mjestima. Vlasti su nedavno procijenile da je to ipak bolja opcija od toga da se tek rođena djeca ostavljaju na ulicama.

Ovaj video nastao je u jednom takvom domu u Guangzhou, a prikazuje težak i bolan rastanak roditelja od svojeg tek rođenog djeteta.

Prema posljednjim procjenama, u Kini postoji 25 ovakvih ustanova diljem 10 provincija.

Kina ublažava pravilo 'jednog djeteta' i ukida radne logore

Jedno takvo prihvatilište otvoreno je u siječnju, ali su ga već dva mjeseca kasnije bili prisiljeni zatvoriti zbog prevelike navale. Čak 262 djeteta, od kojih je većina teško bolesna, predana su u dom u tako kratkom razdoblju.

Roditelji obično uđu u malu prostoriju, ostave dijete i pozvone kako bi po njega došli djelatnici socijalne službe.

- Nadamo se da svi shvaćaju zašto smo privremeno zatvorili dom. Ne možemo primati nove članove jer se onda ne bismo mogli prikladno brinuti za ove koji su nam tek stigli, kazao je ravnatelj Xu Jiu za novinsku agenciju Xinhua.

Prema posljednjim informacijama, u Kini dnevno bude napušteno oko 10.000 djece. Većinom su to djevojčice, teško bolesni i invalidi.

Ovome uvelike doprinosi politika jednog djeteta, kao i mnogo veće poštovanje prema muškom djetetu jer se smatra kako se ono kasnije može bolje brinuti o roditeljima te nasljediti obiteljsko prezime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:35