ŠOK ZA KONZERVATIVCE

VIDEO: SKANDAL NA OTOKU Britanski političar uhićen zbog optužbi da je silovao dvojicu muškaraca

 Screenshot: Youtube

Nigel Evans (55) , jedan od najuglednijih torijevskih političara, u subotu je uhapšen zbog optužbi da je seksualno napastvovao dvojicu muškaraca.

Vijest je šokirala britanski parlament Westminster gdje Evans, zastupnik u parlamentu za Ribble Valley u engleskoj pokrajini Lancashire, obavlja vrlo uglednu funkciju jednog od trojice zamjenika predsjednika u Donjem domu parlamenta House of Commons gdje, prilikom odsutstva predsjednika Johna Bercowa, vodi debate vladajućih stranaka Britanije.

Optužbe za koje ga prozivaju dvojica muškarca u dvadesetim godinama odnose se na razdoblje između ljeta 2009. i prošloga mjeseca u selu Pendleton, u kojem se nalazi njegova kuća u kojoj je uhapšen u jutarnjim satima subote.

Očekuje se da će 55-godišnji torijevac barem privremeno biti prisiljen napustiti svoju poziciju, a ukoliko se optužbe pokažu istinitima, one bi mogle označiti kraj njegove dugogodišnje političke karijere - na funkciji saborskog zastupnika Evans je više od 21 godine.

Poznato je da su Evansov nadređeni John Bercow, kao i premijer David Cameron o njegovom privođenju obavješteni u jutarnjim satima subote, no tijekom vikenda nisu komentirali slučaj.

Nakon što je čitavu subotu proveo u lokjalnoj policijskoj stanici, iz koje je uz jamčevinu pušten do 19. lipnja, Nigel Evans danas je izjavio da su optužbe “ potpuno krive”. One dolaze, rekao je, od strane dvojice muškaraca koji se međusobno dobro poznaju, a koje je i sam smatrao prijateljima. S jednim od njih susreo se prošloga tjedna.

Prijatelji, susjedi i kolege Nigela Evansa, uključujući Briana Bileya, zastupnika u parlamentu s kojima je dijelio stan u Londonu, s nevjericom su dočekali vijesti. “On se pokazao dobrim, poštenim čovjekom svih godina koliko ga poznajem. Vjerujem da su navodne optužbe u suprotnosti s njegovim karakterom i spreman sam dati mu svu pomoć i podršku koju mogu.”, rekao je Biley.

Nigel Evans uživa zavidan ugled i popularnost u konzervativnoj stranci. Jedno vrijeme bio je podpredsjednik Konzervativne stranke. U prosincu 2010. Evans u jednim nedjeljnim novinama priznao je svoju homoseksualnost rekavši da je "umoran od skrivanja".

Slučaj se poklopio s jednom od najvećih policijskih akcija takvog tipa u povijesti, Yewtree koja je razotkrila seksualne prijestupe brojnih uglednika iz medijskog svijeta Ujedinjenog Kraljevstva, započevši sa slučajem televizijskog voditelja Jimmya Savilea. “Sve navodne optužbe seksualne prirode uzimamo izrazito ozbiljno i shvaćamo koliko teško može biti za žrtve imati pouzdanja da progovore”, rekli su u policiji, odnoseći se na Evansov slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:45