MAGNITUDE 7,3

VIDEO Snažan potres u Japanu: Nekoliko ozlijeđenih, uslijedio tsunami visok jedan metar

 AP Photo/Kyodo News

TOKIO - Potres magnitude 7,3 stupnja po Richteru pogodio je sjeveroistočni dio Japana, zbog čega je obalni dio prefekture Miyagi pogodio morski val visok jedan metar, no U.S. Geological Survey je objavio kako nema opasnosti od većeg tsunamija.

Odmah nakon potresa izdano je upozorenje za tsunami za obalu prefekture Miyagi koja je u ožujku 2011. već bila pogođena razarajućim potresom i tsunamijem. Tada je poginulo 15.000 ljudi, a preko 3.200 osoba još uvijek se smatra nestalima.

Ubrzo nakon upozorenja, val tsunamija visok jedan metar pogodio je grad Ishinomaki u prefekturi Miyagi.

Mediji javljaju kako se podrhtavanje osjetilo i u Tokiju, gdje su se brojne zgrade snažno ljuljale. Neka od pogođenih područja vlasti će evakuirati.

Najavljivač na nacionalnoj televizijskoj postaji NHK rekao je gledateljima: "Sjetite se prošlogodišnjeg potresa i tsunamija. Pozovite svoje susjede i povucite se na višu nadmorsku visinu."

Upozorenja za tsunami govore kako bi val mogao biti visok između 50 centimetara i dva metra. Iako se radi o puno manjoj opasnosti od 11-metarskog vala koji je pogodio Japan 2011 godine, stručnjaci upozoravaju kako bi tsunami i od samo jednog metra mogao prouzročiti znatne štete.

Japanska tvrtka koja upravlja većinom nuklearnih elektrana, TEPCO, izvijestila je kako niti jedna elektrana nije u opasnosti, te kako se proizvodnja električne energije odvija bez zastoja.

Nekoliko manjih potresa pogodilo je istu regiju nakon prvog udara - magnitude 6,2, 5,5 i 4,7.

Japanski premijer Yoshihiko Noda zbog potresa je prekinuo svoju predizbornu kampanju za parlamentarne izbore koji su zakazani za 16. prosinac ove godine.

Učitelj engleskog jezika John Heritage, koji radi u prefekturi Miyagi, izjavio je za BBC kako je potres bio puno blaži od prošlogodišnjeg, no da je trajao puno duže.

- Sad smo u službenom centru za evakuaciju, ovdje nas je oko 50 i čekamo da nam kažu što sad, rekao je Heritage.

Oko 19:20 po lokalnom vremenu povučena su sva upozorenja. Državne agencije javljaju o manjem broju ozlijeđenih na sjeverozapadnoj obali Japana, gdje su udarili valovi tsunamija visine do jednog metra. Ljudskih žrtava nema, kao ni teže ozlijeđenih. Još nije poznato kolika je materijalna šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:20