VJERNICI U BUNILU

VIDEO: SNIMILA DUH KATOLIČKOG MUČENIKA U CRKVI? 'Lebdio je, skroz sam se naježila'

 YouTube

Nakon što se na YouTubeu pojavila snimka koja navodno prikazuje duh katoličkog sveca Olivera Plunketta, crkva u Droghedi na sjeveroistoku Irske jedva se nosi s navalom vjernika koji svi dolaze ne bi li i sami vidjeli nekoliko stoljeća staru utvaru.

Na snimci, kako to u takvim situacijama obično biva, ne vidi se puno toga. Na sekundu ili dvije u otvoru na vratima, koja su nekoć stajala na ulazu u Plunkettovu zatvorsku ćeliju, pojavljuje se predmet koji naočigled lebdi. Autorica snimke Vikki Bramshaw uvjerena je da je riječ o svečevoj glavi.

Inače, u neposrednoj blizini tih vrata nalazi se i staklena vitrina s Plunkettovom pravom mumificiranom glavom.

Ovaj je katolički svetac nakon montiranog suđenja pogubljen pred bijesnom gomilom u Londonu 1681. godine jer se nije htio odreći svoje vjere. Tako je, piše britanski Daily Mirror, postao posljednjim katoličkim mučenikom smaknutim na području Engleske.

Vikki Bramshaw kaže da je utvaru na vlastitoj snimci uočila tek nakon što je došla kući, odnosno za vrijeme posjeta crkvi u centru Droghede vlastitim očima nije vidjela ništa.

'Samo sam snimala vrata ćelije svojim mobitelom i nisam uočila ništa neobično, ali kada sam pregledala snimku, prošla me jeza. Ne vjerujem vam ja baš u duhove i te stvari, ali stvarno sam se naježila', priča Vikki. Sve je snimila još 2010. godine, od kada i snimka čami na internetu, ali čini se da se glas o nadnaravnoj pojavi u irskom gradiću proširio tek sada.

Jedna neimenovana pobožna žena iz Droghede, koja u crkvu ide svaki dan, kaže da osjeća Plunkettovu prisutnost i dodaje da je nije strah. 'Ma čega bih se bojala? Sama glava je strašnija od bilo kojeg duha', kazala je.

Plunketta je blaženikom 1920. godine proglasio papa Benedikt XV, a kanonizaciju je obavio Pavao VI 1975. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:32