StoryEditor
SVJETLOSNI TRAG

VIDEO: SNIMLJEN SPEKTAKULARNI PAD METEORITA NAD SREDOZEMNIM MOREM Tamno noćno nebo rasvijetlio je do te mjere da se činilo kao da je dan

 
 Claudio Porcu / TWITTER

Korisnik Twittera Claudio Porcu u prošlog je petka u kasnim večernjim satima na istočnoj obali talijanskog otoka Sardinije uz pomoć video kamere na kontrolnoj ploči svoga automobila zabilježio pad meteorita koji je noć na tren pretvorio u dan, piše RT.

"Na putu prema Torregrandeu uz pomoć kamere na kontrolnoj ploči snimljen svijetao trag: spektakl!", napisao je Porcu na Twitteru te priložio 13-sekundni video.

 

Prodor meteorita u Zemljinu atmosferu zabilježilo je i astronomsko društvo s Ibize "Agrupació Astronòmica d'Eivissa" (AAE) koja vodi dva za javnost otvorena opszervatorija - "Telescopio de Cala d'Hort" i "Observatori de Puig des Molins".

AAE je ovaj pad meteorita zabilježio teleskopom obzervatorija "Observatori de Puig des Molins" te snimku objavio na svom Twitter profilu.

 

Katalonska agencija za javnu sigurnost izvijestila je putem Twittera da je na broj 112 primila 55 poziva koji su se ticali "jarkog svietla na nebu". Napisali su da su im osobe javile da se meteorit vidio diljem zapadne obale Španjolske i u gradu Valenciji.

Milijuni meteorita svakog dana prođu kroz Zemljinu atmosferu, a prije sagorijevanja ostave svjetlosni trag. Većina meteorita koji prođu kroz Zemljinu atmosferu ili su kameni ili kameno-željezni ili željezni.

NASA-u i druge agencije koje promatraju nebo ovakve pojave ne brinu jer svemirsko kamenje odnosno meteoriti koji uđu u Zemljinu atmosferu često nisu osobito veliki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2020 13:52