KAKO DOŠLO - TAKO OTIŠLO

VIDEO: ŠOK U TURISTIČKOM MJESTU NA OBALI IRSKE Prekrasna pješčana plaža koja je privlačila enorman broj ljudi gotovo preko noći iščeznula

 
 YouTube

Kako došlo - tako otišlo, bio bi prikladan komentar nesvakidašnje pojave koja se dogodila na otoku Achill na zapadu Irske. Tamošnje mjesto Dooagh proslavilo se kad je neobična plima 2017. nanijela stotine tona pijeska na obalu. Tako je na tom mjestu nakon 33 godine ponovno osvanula prekrasna plaža, koja je odmah izazvala medijsku pozornost diljem svijeta, ali i veliko zanimanje turista, pa čak i onih iz Kine koji su punim autobusima dolazili vidjeti to čudo prirode.

No, oluje su ove zime učinile svoje: golemi valovi obrušili su se na plažu i odnijeli nazad u more sav pijesak, a na obali je ostalo samo golo kamenje. Pustošenje je započelo u rujnu kad se pojavila oluja Ali.

Ista stvar se dogodila zadnji put tijekom zimskih oluja 1984.

Šef lokalne turističke zajednice Seamus Molloy kazao je za Guardian da se ipak nada povratku pijeska na plažu: "Bilo je sjajno dok smo ga imali, ali neizbježnost njegova odlaska bila je u zraku. Pijesak je sad tu u zaljevu i uz prave uvjete mogao bi se vratiti."

Achill je sa svojih 2440 stanovnika najveći irski otok i mostom je povezan s obalom. Njegova obala okružena Atlantskim oceanom i nedirnuta divljina privukla je mnoge umjetnike i pisce. Primjerice, slavni autor špijunskih krimića Graham Greene krajem 1940-ih odsjeo je u Dooaghu u jednoj tradicionalnoj kamenoj kućici, gdje je napisao dijelove svojih romana 'Srž stvari' i 'Pali idol'.

Njemački nobelovac Heinrich Böll živio je na otoku Achillu 50-ih i 60-ih, a njegova bivša kućica sada ugošćuje mnoge pisce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 13:51