DEDICE U AKCIJI

VIDEO: SPEKTAKULARNU KRAĐU DRAGULJA NIJE IZVELA BANDA PINK PANTHER Među uhićenima čak tri penzionera!

 AFP

Trojica umirovljenih Britanaca uhićena su među devetoricom osumnjičenih da su počinili višemilijunsku krađu dragulja i drugih vrijednosnica iz trezora Hatton Garden u samom srcu Londona.

Više od 200 policajaca bilo je uključeno u akciju na 12 adresa u Londonu i Kentu. Uhićena su trojica muškaraca u dobi od 67, 74 i 76 godina. Najmlađi član bande imao je 43. Prilikom uhićenja policija je pronašla 'značajnu količinu predmeta visoke vrijednosti' za koje se vjeruje da su ukradeni prilikom krađe koja se odvila tijekom uskršnjih praznika početkom travnja.

Policijski zapovjednik Peter Spindler kazao je kako je uhićenje došlo nakon vrlo složene policijske operacije koja je trajala punih šest tjedana: policija je ponudila nagradu od 20.000 funti za informacije koje vode do osumnjičenih, objavila fotografije bušilice kojom su provalnici probušili zid kako bi došli do dragulja, kao i snimku cijele krađe snimljene na nadzornoj kameri.

Prije nego je uhićena ova devetorka, neki su nagađali kako je krivac za najsofisticiraniju krađu ikad poznata balkanska banda Pink Panther te da će ukradeni nakit i luksuzni predmeti vrijedni oko 200 milijuna funti odmah biti 'rastopljeni' i prokrijumčareni u inozemstvo.

Policija je priznala da se tijekom pljačke uključio alarm, no kako dežurni policajci nisu reagirali na proslijeđenu informaciju zaštitarske službe. Provalnici su imali puna četiri dana da iznesu sve što su htjeli, pošto je provala otkrivena tek u utorak 7. travnja, nakon produljenog uskrsnog vikenda. Provalnici su se sakrili u zgradi, onesposobili lift i kroz prostor za dizalo spustili se do dvorane sa sefovima u podrumu gdje su betonski zid trezora probušili industrijskom bušilicom Hilti DD350.

Britanska policija je izjavila da su pljačkaši vjerojatno imali suradnika koji je bio zaposlen u opljačkanoj tvrtki, a ista je skupina, pretpostavlja se, kriva i za podzemni požar koji je nekoliko dana prije provale onesposobio strujnu mrežu i tako im onemogućio ulazak u Hatton Garden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:03