Doček Nove godine politiziran

VIDEO: 'SRAMOTA! OVO JE BILO NISKO OD NJEGA' Zagovornici Brexita podivljali na gradonačelnika zbog vatrometa, vidite li i vi ono što su oni vidjeli?

 
 Sadiq Khan Twitter

Stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva i u Novu godinu ušli su podijeljeni, a sjeme razdora ovog je puta bio za neke nepriličan vatromet u prijestolnici. Tako je znamenito londonsko 'oko' tijekom spektakularnog vatrometa svijetlilo u bojama Europske Unije, što je bila poruka londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana da je London i dalje otvoren za ostanak u EU.

Iako se na snimci vidi kako vatromet na Eye of London tijekom više minuta mijenja nekoliko boja, istina je da na nekoliko trenutaka svijetli i u bojama europske zastave, a da se radi o političkoj poruci piše i ugledni britanski list The Guardian.

List tako navodi kako se uz vatromet u europskim bojama moglo čuti i frazu London is open (London je otvoren) na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, poljskom, rumunjskom i španjolskom jeziku. Riječ je o frazi koju Khan, veliki protivnik Brexita, često koristi kako bi ukazao da su stanovnici Londona otvoreni za još jedan referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. I u novogodišnjoj noći Khan je svjetla reflektora iskoristio kako bi poslao sličnu poruku.

'Bila je to izdaja demokracije'

- Po mom mišljenju London je jedan od najvećih gradova na svijetu, a velik je zbog doprinosa svih Europljana koji u njemu žive. Različitost je naša snaga i noćas slavimo tu različitost. Nadam se da će članovi vlade i parlamenta vidjeti večerašnji vatromet, poslušati poruke i razmisliti u kakvoj zemlji žele živjeti nakon ožujka. Ujedno pokazujemo svijetu koji nas gleda da smo otvoreni i pluralistički raspoloženi - rekao je Khan.

Očekivano, Khan je zbog vatrometa navukao na sebe bijes Brexitovaca. Tako je konzervativni član parlamenta Andrew Bridgen izjavio kako je taj događaj bio "izdaja demokracije".

- Nisko je, vrlo nisko politizirati međunarodni javni događaj - rekao je Bridgen. Bivši konzervativni zastupnik Roger Helmer bio je još ljući.

- Dok je Ujedinjeno Kraljevstvo u kritičnim pregovorima sa Bruxellesom, Khan odlučuje na Londonskom oku prikazati zastavu druge strane. Zanima me, bi li prikazao argentinsku zastavu tijekom Falklandskog rata? - pitao je Helmer

Politiziran ili ne, londonski vatromet bio je uistinu impresivan. Za gotovo osam tona upotrijebljene pirotehnike gradske su vlasti iz proračuna izdvojile više od 2,3 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:37