Doček Nove godine politiziran

VIDEO: 'SRAMOTA! OVO JE BILO NISKO OD NJEGA' Zagovornici Brexita podivljali na gradonačelnika zbog vatrometa, vidite li i vi ono što su oni vidjeli?

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 02.01.2019. u 14:47

Sadiq Khan Twitter

 

Stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva i u Novu godinu ušli su podijeljeni, a sjeme razdora ovog je puta bio za neke nepriličan vatromet u prijestolnici. Tako je znamenito londonsko 'oko' tijekom spektakularnog vatrometa svijetlilo u bojama Europske Unije, što je bila poruka londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana da je London i dalje otvoren za ostanak u EU.

Iako se na snimci vidi kako vatromet na Eye of London tijekom više minuta mijenja nekoliko boja, istina je da na nekoliko trenutaka svijetli i u bojama europske zastave, a da se radi o političkoj poruci piše i ugledni britanski list The Guardian.

List tako navodi kako se uz vatromet u europskim bojama moglo čuti i frazu London is open (London je otvoren) na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, poljskom, rumunjskom i španjolskom jeziku. Riječ je o frazi koju Khan, veliki protivnik Brexita, često koristi kako bi ukazao da su stanovnici Londona otvoreni za još jedan referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. I u novogodišnjoj noći Khan je svjetla reflektora iskoristio kako bi poslao sličnu poruku.

 

'Bila je to izdaja demokracije'

- Po mom mišljenju London je jedan od najvećih gradova na svijetu, a velik je zbog doprinosa svih Europljana koji u njemu žive. Različitost je naša snaga i noćas slavimo tu različitost. Nadam se da će članovi vlade i parlamenta vidjeti večerašnji vatromet, poslušati poruke i razmisliti u kakvoj zemlji žele živjeti nakon ožujka. Ujedno pokazujemo svijetu koji nas gleda da smo otvoreni i pluralistički raspoloženi - rekao je Khan.

Očekivano, Khan je zbog vatrometa navukao na sebe bijes Brexitovaca. Tako je konzervativni član parlamenta  Andrew Bridgen izjavio kako je taj događaj bio "izdaja demokracije".

- Nisko je, vrlo nisko politizirati međunarodni javni događaj - rekao je Bridgen.  Bivši konzervativni zastupnik Roger Helmer bio je još ljući.

- Dok je Ujedinjeno Kraljevstvo u kritičnim pregovorima sa Bruxellesom, Khan odlučuje na Londonskom oku prikazati zastavu druge strane. Zanima me, bi li prikazao argentinsku zastavu tijekom Falklandskog rata? - pitao je Helmer

Politiziran ili ne, londonski vatromet bio je uistinu impresivan. Za gotovo osam tona upotrijebljene pirotehnike gradske su vlasti iz proračuna izdvojile više od 2,3 milijuna funti.

 

Izdvajamo